La cultura vocacional a l'IQS

El passat 19 de novembre es va realitzar a l'QS una nova sessió dels ja clàssics Divendres Loiola. L'objectiu és convocar professors i personal del centre per compartir, juntament amb una persona convidada, alguna qüestió vinculada a la identitat i la missió de la universitat. Aquest cop va ser el torn d'Enric Puiggròs SJ, delegat de la Companyia de Jesús a Catalunya, convidat a debatre com podem incorporar la cultura vocacional al centre. El motiu va ser, ni més ni menys, la recent entrada al noviciat d'un exalumne de l'IQS, cosa que sempre genera curiositat, però sobretot orgull de pertinença i la il·lusió compartida que aquest tipus d'itineraris vocacionals també es donin a la universitat.

Davant la presència del director de l'IQS, Salvador Borrós, degans de les facultats, caps de departaments i un total de 30 professors i treballadors es van anar desgranant els elements que poden donar peu a incorporar una cultura vocacional al centre.

Primer de tot la importància de reconèixer que la pregunta per la vocació -cristiana, professional, vital...- ha de ser present a la universitat a través de propostes concretes. Però també incorporant-la al nostre dia a dia en tutories i acompanyaments d'alumnes. Fer aflorar preguntes davant de les diferents eleccions que l'alumne té al davant suscita diàleg i ajuda els alumnes a tenir contrast, a veure altres referents, a intuir possibles camins nous. Perquè hi hagi cultura vocacional hi ha d'haver algunes condicions de possibilitat, una de les quals es van comentar, és la comunitat que acompanya, interpel·la i anima els processos de cerca vocacional. Tenir cura d'aquesta comunitat educativa és clau.

I no falten les dificultats: canvis generacionals cada cop més accelerats i pluralitat de pertinences culturals que fan més complex el diàleg i la comunicació amb els joves. Una cosa va quedar clara: implementar una cultura vocacional a la institució no és una qüestió només vinculada a la identitat i la missió del centre, si no que s'ha de convertir en un eix clau del creixement personal i acadèmic d'un alumne dins del centre. El repte pedagògic és enorme.

Aquest diàleg se suma a moltes altres activitats programades a l'IQS durant el curs per impulsar la cultura vocacional com són els IQS Students Forum en què alumnes dialoguen sobre qüestions extracadèmiques de forma lliure i oberta, la proposta + que ciència que tindrà lloc aquest curs , així com les propostes de voluntariat o el grup MAGIS que ha iniciat el camí de forma setmanal dins de la institució.