IQS organitza el primer congrés internacional sobre aporofòbia

L'aporofòbia és un neologisme que defineix una realitat no nomenada fins fa poc: el rebuig, l'aversió, el temor i el menyspreu cap al pobre. Aquest concepte relativament recent –a Espanya va entrar en el diccionari de la RAE en 2017– ha causat en poc temps un gran impacte tant en l'àmbit acadèmic com en les ciències humanes i socials. Però l'aporofòbia és, sobretot, un problema real que afecta la dignitat de les persones més vulnerables de la societat, fent les seves vides més difícils. A més, estigmatitza la pobresa, repercuteix en el suport de la societat a les polítiques socials i agreuja altres tipus de discriminació, com la racial o la de gènere.

És un fenomen molt estès en la societat occidental i més proper del que pot semblar. Així, només a Espanya hi ha 12,3 milions de persones en situació de pobresa i exclusió social (més d'1,1 milions a Catalunya), segons dades de l'informe anual L'Estat de la Pobresa a les Comunitats Autònomes, realitzat per la Red de Lucha contra La Pobreza y la Exclusión Social (EAPN-ES), publicat l'abril passat.

Com a resposta a aquesta situació i amb l'objectiu d'analitzar el fenomen i buscar solucions, els pròxims dies 30 i 31 d'octubre el centre universitari IQS, a Barcelona, serà la seu de la 1st International Conference of Aporophobia, el primer congrés internacional sobre aporofòbia. A més d'IQS, l'esdeveniment compta amb la col·laboració de la Fundació Pere Tarrés-URL, Càritas, Fundació Assís, Fundació Arrels, Institut Borja de Bioètica-URL, Fundació Vidal i Barraquer-URL, ESADE-URL, ESDI-URL, Observatori Blanquerna-URL i La Salle-URL. L'assistència és gratuïta, encara que les places són limitades i és necessari registrar-se a través del formulari en la web.

L'esdeveniment se celebrarà el 30 i 31 d'octubre i comptarà amb la ponència magistral de la coneguda filòsofa i catedràtica Adela Cortina, creadora del terme que dona nom al “rebuig cap al pobre”.

El congrés comptarà amb la participació de la filòsofa i catedràtica Adela Cortina, referent internacional en aporofòbia, un terme encunyat per ella mateixa en 1995 i que va veure la llum definitivament amb la publicació del seu llibre Aporofobia. El rechazo al pobre: un desafío para la sociedad democrática, en 2017. Cortina oferirà la conferència inaugural de la primera edició d'aquest congrés, titulada “Aporofobia: una paraula transformadora de la realitat” (30 d'octubre, a les 9.30 hores).

Aquesta primera trobada neix amb un doble objectiu: reflexionar sobre l’aporofòbia en el món real i trobar solucions per a combatre-la. Per a això, s'ha convidat a personal investigador de tot el món, amb diferents perspectives i àmbits d'estudi, com la filosofia, l'economia, la sociologia, la salut o l'educació, entre altres. 

La conferència conclourà amb la lectura d'un “manifest contra l'aporofòbia” elaborat per les principals institucions que convoquen aquesta conferència.

El programa es pot consultar en aquest enllaç i les inscripcions es poden fer aquí.