"I tu, de quin costat vols estar?"

Cinquanta-un alumnes de 2n de Batxillerat de Jesuïtes Gràcia, Jesuïtes Casp, Jesuïtes Raimat, Jesuïtes Clot i Jesuïtes Bellvitge amb sis acompanyants han participat aquest any a l'experiència del projecte Frontera Sud. Del 21 al 27 de febrer, han viatjat a Ceuta per descobrir la realitat de les persones que arriben a l'estat espanyol intentant creuar la tanca fronterera.

És una iniciativa que es realitza des de fa més de deu anys a les escoles de la xarxa Jesuïtes Educació, a través de la qual s'acompanya els alumnes a fer-se càrrec de la realitat, trencant fronteres i sent conscients que, enmig de l'hostilitat, l'hospitalitat és l'alternativa.

Durant aquests dies, la pregunta "I tu, de quin costat vols estar?" ha ressonat amb força entre els alumnes. Apropant-se a la tanca, màxim exponent d'hostilitat i deshumanització, han viscut moments i emocions molt  intensos. Contemplant les aigües del Mediterrani, s'han adonat que el mar on hem estat tant feliços és el mateix que plora truncant molts somnis cada dia. I han experimentat en la pròpia pell moments màgics que parlen d'un altre món possible. 

De la mà d'en Maakum han conegut la realitat dels menors del port de Ceuta, tot jugant, compartint àpats i somriures i escoltant les seves histories de patiment. L'Elin ha compartit amb el grup històries de somnis i esperances, de dolor, però també ha regalat música i balls. I en Trek Amal ha apropat els joves a la dura realitat de la immigració subsahariana a Tetuan.

A més, cada vespre el grup ha pogut fer un bon tancament en cercles Magis, per posar paraules a tot allò viscut durant el dia. Quants noms, quantes histories, quantes vides s'enduen al cor.

Font: Jesuïtes Educació