Catalunya Religió publica aquesta setmana una extensa entrevista amb el delegat de la Plataforma Apostòlica de la Companyia de Jesús a Catalunya, Enric Puiggròs. En conversa amb la periodista i directora d’aquest portal d’informació religiosa, Laura Mor, Puiggròs parla de la celebració de l’Any Ignasià, que commemora el 500 aniversari de la conversió d’Ignasi de Loiola i que s’inicia el proper 20 de maig. Al llarg del diàleg apunta també els principals reptes i àmbits de treball de la Companyia de Jesús a Catalunya.
“Celebrem 500 anys d’una conversió que va canviar el món”, explica Enric Puiggròs, que considera que el context de pandèmia que ha marcat tota la preparació prèvia, aporta humilitat i obliga a fer una “celebració autèntica, però des de la vulnerabilitat”.
El delegat dels jesuïtes a Catalunya situa tres àmbits principals d’acció de la Companyia a casa nostra: el món de la fe i el diàleg amb la cultura i la societat; la presència a les fronteres i al costat de les persones més vulnerables; i el món de l’educació, amb vocació de servei a la societat i compromís social.
Amb les quatre preferències apostòliques universals com a horitzó, Enric Puiggròs aposta per la col·laboració, els espais de trobada, les sinèrgies, tant dins de la família ignasiana com amb altres institucions de l’Església i la societat. Parla també dels reptes en l’àmbit vocacional i assegura que "la figura del jesuïta és viable quan estàs al costat de la gent”.
Sobre la situació de l’Església catalana, considera que “no es pot perdre l’arrelament que ha tingut l’Església catalana en la cultura i en el poble” i alhora que “ens hem d’obrir al diàleg, no només amb altres tradicions religioses, sinó amb una part de la societat cada cop més allunyada, que viu l’Església com un fenomen cultural aliè”.
L’entrevista aborda també la qüestió dels abusos sexuals i el procés que la Companyia de Jesús està portant a terme al llarg dels darrers anys per acollir les víctimes que van patir abusos en el passat i implementar un sistema d’entorn segur a les seves institucions. “Quan t’han fet un mal irreparable i injustificable, mai no és suficient”, reconeix. “Volem promoure actuacions integrals per garantir que les relacions que es desenvolupen en el seu si promouen el bon tracte. Parlem de qualsevol mena d’abús”.
Pel què fa al papa Francesc, afirma que ha estat una bona notícia per l’Església: “tot el que està contingut en la seva primera exhortació, l’Evangelii Gaudium, era un programa amb què molta gent deia “jo a aquest papa l’entenc, m’està parlant”.
Podeu llegir l’entrevista sencera en aquest enllaç.