Un llibre per aprofundir en les situacions més quotidianes de la vida

La Sala Pere Casaldàliga de la Llibreria Claret va acollir el dimarts 19 de juliol, la presentació del llibre Diari d’un pelegrí modern, de Josep F. Mària SJ, que han editat PPC Editorial i l’Editorial Claret, en castellà i català.

Va participar a la presentació la directora de la Fundació Migra Studium, Maria del Carmen de la Fuente, que va assegurar que el llibre és una invitació a recórrer un camí, a esdevenir pelegrins. “El Pep ens comparteix la seva vida a través de setanta moments meravella que són el que dóna sentit al llibre”. El més interessant, va dir, és que ho fa a través d’una triple mirada: la personal, la comunitària i la social.

Maria del Carmen va explicar que el llibre ens convida a recórrer el nostre propi camí, a partir de les preguntes i reflexions que l’autor, el Pep Mària, inclou al final de cada relat o moment meravella. “El llibre ens convida a donar passos i a aprofundir en les situacions més quotidianes de la vida.” va afegir. La directora de Migra Studium va valorar la diversitat de les temàtiques que apareixen, des de l’obediència, el perdó, el dol, la meditació (que té un paper destacat en el llibre) així com el fet de posar en valorar trobades, situacions i anècdotes. “Apareixen moltes persones en el llibre, amb nom, que ens ajuden a tenir un reflex de qui és l’autor.” va dir. Va explicar, també, que la proposta de pelegrí és una proposta per a tothom, creient o no creient, només amb la condició que aquesta persona vulgui esdevenir pelegrí i desitgi que el seu camí es vagi orientant a partir de les preguntes, reflexions i tot el que ens va succeint a la vida.

MacBeth Clark, músic i cineasta australià, va començar a col·laborar amb el Pep Mària fa uns cinc anys, traduint els relats que apareixen en el llibre del català a l’anglès. “Vaig descobrir la capacitat del Pep per presentar un concepte espiritual de manera interessant i pròxima, a través d’una breu narració o reflexió personal, utilitzant diferents fonts per il·lustrar el text” va dir. Va definir els seus relats com una dosis concentrada d’espiritualitat, cultura, literatura, narrativa, història, moltes dimensions de la vida moderna i la seva aplicació. Concisos, fàcils de llegir i profunds: “Em va semblar fascinant com podia, en tan poques paraules, transmetre una idea i provocar una resposta en mi com a lector.” MacBeth va assegurar que el compromís de traduir aquests textos s’ha convertit en un regal per ell.

Pep Mària, jesuïta, professor d’ESADE, membre de Cristianisme i Justícia que dóna classes de Sociologia, Ètica i Religions del món va escriure aquest diari durant tres anys llargs en els quals va viure situacions i experiències tan diverses com el tracte amb els infants, monitors, pares i mares d’un esplai; la vida a la universitat; la vida en una comunitat de jesuïtes; viatges a Amèrica Llatina; tres mesos d’any sabàtic a la Índia; el confinament de la Covid-19;...

En definitiva, moltes situacions quotidianes de les quals n’extreu sempre aprenentatges, reflexions i un sentit de vida.

“Els pelegrins són persones que viatgen i a vegades s’aturen per fer un moment de contemplació o de pregària” va afirmar. En totes les narracions del llibre l’autor n’explica, també, les seves experiències de pregària i de meditació. Mària va assegurar que “vivim en societats on la ciència i la raó son molt importants però això pot posar en dubte que busquem el sentit en la religió o en experiències diàries.” És en el concepte de modernitat on l’autor troba l’ajuda, des de la sociologia i antropologia, a verificar que les experiències que narra, en realitat ajuden a la vida interior i a l’equilibri de les persones així com a construir societats millor. Diari d’un pelegrí modern és un llibre adreçat a creients i a no creients, i a tota aquella gent que vulgui fonamentar la seva fe en societats que la posen en dubte.

Font: Editorial Claret