"No hi ha millor manera d'agrair la qualitat de l'educació rebuda que compartint-la"

El Superior General de la Companyia de Jesús, el P. Arturo Sosa SJ ha animat avui tots els antics i antigues alumnes d’escoles jesuïtes d’arreu del món a ser companys en la missió de reconciliació i justícia en el món actual. Ho ha fet en la sessió d’obertura del Congrés Mundial d’Antics Alumnes, que se celebra fins diumenge vinent a Barcelona.

El P. Sosa, que s’ha presentat ell mateix com a antic alumnes del col·legi Sant Ignasi de Caracas, ha recordat les paraules de l’històric discurs pronunciat l’any 1973 per l’aleshores P. General Pedro Arrupe, quan va resumir la finalitat de l’educació jesuïta com a fer-se persones per als altres. En aquesta línea ha reivindicat l’impuls que el llegat d’Arrupe ha suposat en el camí d’educar per la justícia i per la construcció de societats més fraternes, i ha animat a les institucions educatives de la Companyia de Jesús “a innovar sense por i re-imaginar els mètodes que permetin a les noves generacions reconèixer i afrontar els nous reptes amb la mirada posada al futur”.

"El compromís per la justícia ha de ser necessàriament també un compromís amb la creació"

En la seva ponència el Superior General dels Jesuïtes ha fet referència al context actual, assenyalant que ens trobem una humanitat ferida, esgotada i sovint sense esperança, i afectada per la crisi ecològica. Per això ha insistit que el compromís per la justícia ha de ser necessàriament també un compromís amb la creació, en la línea de la conversió ecològica que ens demana el Papa Francesc. I això, ha dit, va més enllà de l’esforç individual, ja que és també una conversió comunitària que exigeix constituir-nos i reconèixer-nos en un “nosaltres” com a humanitat.

“No hi ha millor manera d’agrair la qualitat de l’educació rebuda que compartir-la amb altres i treballar per què totes les persones puguin accedir a una educació de qualitat”, ha afirmat, recordant la necessitat de treballar especialment en favor de les persones més vulnerables.

Al llarg del seu discurs, el P. Arturo Sosa també ha parlat de la missió compartida entre jesuïtes i totes les persones que formen part de les institucions de la Companyia de Jesús. “L’oportunitat de treballar amb moltes altres persones ha enriquit les nostres obres, les ha impulsat i les ha fet millors”, ha assegurat. “Aquesta col·laboració és ja una dimensió clau de la nostra identitat”. És per això que ha animat els antics alumnes a sumar-se a aquesta col·laboració, acollint les preferències apostòliques universals de la Companyia de Jesús. I ha demanat especialment un major esforç per a impulsar el treball en xarxa i per a incorporar els més joves i sobretot de les antigues alumnes, per tal d’enriquir les associacions locals i internacionals.

“No hi ha millor manera d’agrair la qualitat de l’educació rebuda que compartir-la amb altres i treballar per què totes les persones puguin accedir a una educació de qualitat”

Justament aquest matí el P. General ha volgut tenir una trobada amb una seixantena de joves participants al Congrés. En diàleg amb ells i elles, i responent a les seves preguntes, els ha demanat que siguin actius i creatius, que no tinguin por i planteguin propostes per trobar espais d’encontre i col·laboració.  

El X Congrés Mundial d’Antics Alumnes s’allargarà fins diumenge vinent, amb xerrades i tallers  amb experts en àmbits diversos. La jornada d’avui dijous compta amb sessions dedicades a l’ecologia, a les migracions, i al paper de la dona en l’Església. Els participants també realitzen activitats diverses, com la possibilitat de visitar i conèixer de prop la tasca de les entitats socials de la Companyia de Jesús a Catalunya.  

Més informació a: https://www.jesuitsalumnibcn2022.org/actualidad/