Més de 400 persones han participat aquest diumenge a Barcelona a l’Aplec Ignasià, una jornada festiva i celebrativa que han convocat els Jesuïtes de Catalunya, i que ha tingut com a tema principal el 500 aniversari de l’arribada d'Ignasi de Loiola a la ciutat de Barcelona.
L’objectiu principal ha estat, sobretot, fer una trobada de germanor entre persones que formen part de la família ignasiana a Catalunya, és a dir, que participen a les diverses activitats i institucions de la Companyia de Jesús a casa nostra. Així, famílies de les escoles de Jesuïtes Educació, col·laboradors i voluntariat de les organitzacions del sector social, o membres de les diverses comunitats cristianes, entre d’altres, han compartit un dia, tot visibilitzant, recordant i celebrant allò que tenim en comú, el llegat d’Ignasi de Loiola, que fa 500 anys va fer estada a espais que ara ens són ben propers.
“La vida de sant Ignasi ens segueix inspirant avui”, ha recordat el delegat dels Jesuïtes a Catalunya, Pau Vidal, en les paraules que ha adreçat als participants, i ha encoratjat a seguir endavant i anar més a fons, tot mirant d’ajudar a construir un món més just i fraternal, entomant tant els moments de llum com les dificultats, tal i com va fer Ignasi.
La trobada ha començat amb un dinar al pati de l’escola Jesuïtes Casp, amenitzat pel grup de música de la Pasqua Jove de Raimat. Tot seguit han començat les activitats de tarda. Unes 150 persones han assistit a la xerrada que ha fet Josep Rambla, jesuïta i expert en espiritualitat ignasiana, que ha explicat quin impacte va tenir en Ignasi i en la Companyia de Jesús el seu pas per Barcelona. Mentrestant, la resta de participants, repartits en diversos grups, recorrien els diversos espais de la ciutat que va recórrer també Ignasi fa 500 anys, tot participant en una gimcana familiar, dinamitzada per més de 40 joves voluntaris dels diversos centres d’esplai vinculats a la Companyia de Jesús.
La gimcana ha portat als participants a un recorregut que transcorre entre 5 espais: la plaça de l'Àngel, la plaça de Sant Just, Santa Maria del Mar, el carrer de sant Ignasi, i l’Església del Sagrat Cor al carrer Casp. A diferents punts d’aquest recorregut han pogut saber què s’hi va trobar Ignasi de Loiola, a quines persones hi va conèixer, o què hi va experimentar. Un codi QR els permetia descobrir tot això i també resoldre un enigma proposat o participar en alguna dinàmica sobre la vida d’Ignasi a Barcelona. Un dels moments més emblemàtics per a tots els participants ha estat, sens dubte, el pas per la Basílica de Santa Maria del Mar, on Ignasi hi passava llargues hores demanant almoina pels pobres, fet que, des de l’any 2016, està representat per una escultura de l’artista Lau Feliu.
I mentre això passava pels carrers de Barcelona, Josep Rambla, a la sala Torelló de l’escola Jesuïtes Casp, definia l’experiència d’Ignasi a la ciutat com un nou començament. “A Barcelona, durant els anys de 1524 a 1526, es va generar el nou començament d’una forma de viure i ajudar els altres que culminà a Roma el 1539”, explicava el P. Rambla. A Barcelona “el pelegrí fa un tomb”. En el temps que passà a la ciutat descobreix la importància dels estudis i de la cultura per tal de preparar-se millor per a ajudar els altres. En destaca també les relacions humanes i l’amistat que va fer amb persones diverses que s’interessen pels seus projectes i per ajudar-lo. I finalment, aquí s’intensifica i adquireix profunditat l’activitat apostòlica i l’espiritualitat. Aquesta experiència i ensenyament ignasians de Barcelona, ha volgut assenyalar Josep Rambla, no és un llegat solament per a jesuïtes, sinó que ho és també per als seglars. “Ens obre els ulls a la possibilitat de fer de tota la nostra vida, -tan variada en situacions personals, enmig d’una societat canviant i conflictiva, treballant en activitats educatives, socials o apostòliques-, una sola experiència càlida de Déu en tot el que fem i vivim”.
Acabada la gimcana i la conferència, i altra vegada tot junts, ha tingut lloc l’Eucaristia familiar d’Acció de Gràcies, a l’Església dels Jesuïtes de Casp. Una celebració participativa i emotiva, amb caràcter familiar. L’ha presidit el delegat dels Jesuïtes a Catalunya, Pau Vidal, mentre que l’homilia ha anat a càrrec de l’Alexis Bueno, superior de la comunitat de jesuïtes del Sagrat Cor, que ha volgut fixar-se en com va viure sant Ignasi un passatge fonamental de l’Evangeli. Si el gra de blat, quan cau a terra no mor, queda sol, però si mor, dona molt de fruit, llegim a l’Evangeli. Fent el paral·lelisme amb la vida d’Ignasi de Loiola, Alexis Bueno destacava que va morir a una forma de vida que el portava a la força i el poder, i va renéixer a una vida per als altres. Ignasi ho va fer deixant l’espasa i vestint-se amb la roba d’un pelegrí. I s’ha convidat infants i joves a participar en un gest simbòlic per fer també un pas acollint un somni que ens ajudi a construir un món nou.
Trobareu més informació i materials sobre l'aplec aquí.