Fins el 31 de gener l’IQS acull una exposición dedicada al jesuïta i doctor en ciències Químiques Lluís Victori, coincidint amb els seus seixanta anys de docència, recerca i d'acompanyament pastoral en aquest centre universitari de Barcelona. En definitiva, seixanta anys formant persones, tal i com recull el títol de l’exposició i el llibre que s’ha editat.
L'exposició mostra cronològicament la participació del P. Victori a la vida acadèmica i pastoral de l’IQS entre 1961 i 2021. Esdevé també així un recorregut a la història del centre al llarg d’aquests anys.
Es destaquen tres àrees, que situen els tres àmbits en què ha treballat intensament el P. Victori: l’activitat docent; la recerca, en la que aportà rigor, confiança i autonomia; i la vocació de servei als alumnes.
En els diversos reconeixements que ha rebut en els darrers anys per la seva trajectòria, sempre s’ha destacat la seva tasca com a docent i la seva capacitat per estimular l’esperit crític dels alumnes.
Una tasca lligada sempre a la seva activitat pastoral al mateix IQS o a les diverses parròquies en les quals ha anat col·laborant. Aquesta doble activitat científica i pastoral l'explicava ell mateix en un acte a l'IQS, quan va rebre la Medalla d'Or d'aquesta institució: “La meva inserció al món universitari m'havia obert les portes a un diàleg profund amb un tipus de persones i a traçar ponts entre la ciència i la teologia, que si no m'hagués mogut de la parròquia, no se m'hauria obert. I d'aquí ve que el que semblava una antinòmia docència-pastoral es convertia en un conjunt harmoniós i enriquidor per a totes dues parts".
Nascut a Barcelona el 1935, el pare Lluís Victori i Companys va entrar a la Companyia de Jesús el 1955. És llicenciat en Filosofia Eclesiàstica i en Teologia, i doctor en Ciències Químiques. Ha estat professor de l'IQS (Institut Químic de Sarrià) des de 1961 fins a la seva jubilació el 2010. A més de docent, ha estat president del Patronat de la Fundació IQS i vicepresident del Patronat de la Universitat Ramon Llull. La seva trajectòria va ser reconeguda per la Generalitat de Catalunya el 1998 amb la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i el 2009 amb el Premi Jaume Vicens Vives a l'excel·lència en la docència universitària. El 2012 també va rebre la Medalla d’Or de l’IQS, la màxima distinció que concedeix per premiar les persones o Institucions que han destacat de manera extraordinària en algun aspecte que ha estat d’especial ajuda per a l’Institut.
Junt a aquesta labor com a científic i docent ha desenvolupat la seva activitat pastoral com a sacerdot, durant gairebé 50 anys com a vicari a la parròquia de Sant Pere Octavià, a Sant Cugat del Vallès, i també com a rector a la parròquia Mare de Déu de Montserrat, de La Floresta. El 2016 el papa Francesc el va nomenar Missioner de la Misericòrdia.
L'exposició que ofereix ara l'IQS ha esdevingut una oportunitat de retrobament de diverses generacions d'alumnes que l’han tingut com a professor i també com a referent important en les seves vides. Alguns d'ells han volgut compartir les seves impressions en aquest vídeo.