Lliures: 10ena vetlla de pregària davant el CIE de Barcelona

Un any més, i ja en fa 10, el passat 30 de setembre va tenir lloc la vetlla de pregària davant les portes del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca per demanar de nou el tancament d’aquest centre i mostrar la solidaritat amb les persones que hi són internades. S’hi van aplegar unes 200 persones. La convocatòria va comptar amb l’adhesió de més de 50 entitats. És una activitat que organitza Migra Studium i aquesta vegada el lema de la trobada ha estat “Lliures”. 

“Tant de bo, ben aviat, comprenguem com a societat que el fet de néixer en un altre país i haver migrat a casa nostra no ha de prendre la llibertat a les persones que ho fan”, deia el text amb el que es va iniciar la pregària. 

Amb el desig d’acostament a les persones tancades al CIE es va llegir el testimoni de diversos interns i internes. És una manera de combatre la invisibilització de la realitat dels CIE que, com es va denunciar, “és una estratègia que la cultura dominant imposa i que de vegades ens imposem nosaltres mateixos per tal que aquell a qui hauríem de reconèixer com a germà deixi d’existir”.

“En l’experiència que tinc com a visitant del CIE, una de les paraules que més sento en les converses amb les persones internades és llibertat; expressada com a desig, però alhora afirmada com a pèrdua, com a quelcom arrabassat injustament”, deia un dels voluntaris del grup de visites al CIE. 

La lectura dels testimonis dels interns va mostrar realitats de patiment, de tensió emocional, de persones amb trastorns de salut mental que no han pogut seguir el seu tractament,... en definitiva, la constatació de la duresa que pateixen aquestes persones i la vulneració de drets que suposen els CIE.

Davant la porta del CIE es van encendre espelmes amb el nom d’algunes de les persones internes acompanyades però també d’altres que a qui no s’ha pogut visitar. També es va fer memòria de les persones que han mort a Espanya per l’internament i l’expulsió. 

La vetlla de pregària davant del CIE neix de l’experiència de l’equip de voluntariat de Migra Studium que visita les persones internes privades de llibertat al CIE de la Zona Franca des de fa onze anys. Durant aquest temps s’han realitzat més de 3.000 visites a 1.400 interns al CIE, corroborant a partir d’aquesta experiència que el CIE és un dispositiu, dels més repressius de la política migratòria, on es priva de llibertat a persones estrangeres a l’espera de ser expulsades als seus països d’origen. El context de privació de llibertat és afavoridor de vulneracions de drets humans fonamentals, si el sistema de control i garanties no actua amb rigor, rapidesa i eficàcia.