Homenatge a Víctor Codina a Cristianisme i Justícia

La presentació del quadern 235 de Cristianisme i Justícia va ser una ocasió especial per recordar Víctor Codina, mort l'any passat.

El quadern titulat L'esperit bufa des de baix és una recopilació dels textos d'aquest jesuïta publicats al bloc de Cristianisme i Justícia al llarg de més de deu anys. El quadern ja era un sentit i agraït homenatge a Víctor Codina, però l'acte del 17 de gener passat va permetre a més reunir familiars, companys i amics per recordar la seva persona i gaudir del seu pensament.

L'acte va tenir una primera part molt interessant on Josep M. Rambla, jesuïta, i Sonia Herrera, coordinadora de l'Àrea Social de Cristianisme i Justícia, van mantenir una conversa recordant trets de la persona del Víctor i destacant aspectes del seu pensament. Aquest diàleg tenia una connexió amb el que ja van mantenir, el març del 2017, amb presència llavors de Víctor Codina, a la presentació del seu llibre Sueños de un viejo teólogo (Mensajero, 2016). Es tornaven a reunir Sonia Herrera i Josep M. Rambla, set anys després, per mantenir una conversa semblant amb el públic que omplia la sala d'actes. 

Van destacar el pensament encarnat del Víctor, aquesta preocupació per buscar Déu en allò concret de la vida, especialment en la vida dels més pobres i aquesta capacitat de no deixar-se vèncer pel desànim: per això en Víctor parlava de somnis, d'un futur que ja havia començat però que no estava acabat.

Al llarg de l'acte es van llegir textos del quadern i que es van convertir en moments d'interiorització i oració. Adrià Payés va acompanyar amb la guitarra la lectura feta per Laura Rius i Pau Vidal.

La següent ronda de testimonis, moderada per Sonia Herrera, va ser sorprenent perquè va aconseguir desentranyar una mica el políedre de la persona, però va ser sobretot molt afectuosa perquè va mostrar la bondat i la intel·ligència del Víctor. Anna Saumoy, religiosa de la Companyia de Maria ens va traslladar als anys 70, quan es van produir importants canvis en els estils de vida de la vida religiosa, especialment el trasllat a viure a comunitats petites a barris. En Víctor Codina era aleshores formador dels jesuïtes i va ser també un suport important per a molts d'aquells religiosos i religioses joves, que s'endinsaven en camins poc explorats després del Vaticà II.

El testimoni de Lluís Ylla va ser molt diferent. Aquests darrers anys va rebre l'ajuda del Víctor en una investigació sobre l'experiència espiritual. Va explicar com era un expert conseller acadèmic i com la seva teologia de l'Esperit estava marcada per un coneixement profund de les tradicions teològiques occidentals i orientals.

El tercer testimoni va ser el de Rafael de Sivatte, company jesuïta, que també va recordar els anys 70 i la relació de Víctor amb aquells joves jesuïtes que estaven en formació. Sivatte es traslladaria posteriorment a El Salvador, on treballa a la UCA. El seu testimoni ens va mostrar la relació de dos companys jesuïtes durant molts anys compartint la dedicació a la teologia i la passió per Amèrica Llatina.

La presentació va deixar un sentiment de profund agraïment a tots els assistents, per la vida de Víctor Codina i la seva obra, però també per tots els testimonis compartits. A més d'una vida dedicada a l'activitat teològica, la seva va ser una vida dedicada a aproximar les persones a l'acció de l'Esperit Sant, res millor que fer-ho amb les seves paraules: “En aquests moments d'asfíxia universal, hem de respirar l'Esperit, tant de temps oblidat, hem de recuperar el seu hàlit, demanar el seu alè de vida. Ell és present precisament en moments de caos i mort, quan semblava que tot estava perdut. Respirem avui profundament l'Esperit. És el nostre autèntic oxigen vital”.

Trobareu el quadern en aquest enllaç: L'esperit bufa des de baix.