Frontera Sud: experiència de sentit a Ceuta

Una cinquantena d’estudiants de 2n de batxillerat de Jesuïtes Casp, Gràcia, Clot, Bellvitge, Sarrià i Sant Gervasi han viatjat a Ceuta per conèixer les diferents realitats que es viuen a la zona fronterera amb el Marroc.

El fenomen migratori ha anat generant societats plurals i diverses. Aquest context ha portat a Jesuïtes Educació a impulsar la cultura de l'hospitalitat, que es treballa des de l'anomenat "Escenari Frontera Sud", experiències de sentit per a l’alumnat de segon de Batxillerat, que hi poden participar de forma voluntària.

L’experiència va tenir lloc entre els dies 2 i 7 d‘octubre, amb un total de 51 alumnes i 6 membres de l’equip docent de les escoles implicades. Tots ells van viatjar a Ceuta per conèixer en primera persona i des de tots els punts de vista possibles la situació de les persones migrants. Van sortir a trobar la realitat, després d’haver-s'hi aproximat des de l’aula. 

És la culminació d’un projecte de llarg recorregut a les escoles, en el qual l’alumnat s’aproxima a la realitat de la migració des de l’etapa de primària, sempre de manera coherent amb el seu moment d’aprenentatge.

Primeres impressions a Ceuta

Els nois i noies va trobar-se amb una regió molt militaritzada i marcada per la frontera, tant per la tanca que la separa del Marroc com pel mar Mediterrani que la separa d’Europa, on anualment moren moltes persones que busquen un futur millor. Allà van poder tenir un temps de reflexió i homenatge a totes aquestes persones.

Ràpidament van prendre consciència que "la realitat que anaven a conèixer no era de bons i dolents. La realitat sempre és complexa, i cal fer l’esforç de conèixer tots els punts de vista dels seus protagonistes", tal i com explica Guillem Fàbregas, un dels educadors que va acompanyar l'alumnat.

Volem que les nostres escoles estiguin obertes al món, amb un alumnat compromès en la construcció d’un futur esperançador per a tothom. Per això l’eduquem perquè desenvolupi un esperit crític, que permeti tenir una mirada transformadora envers la realitat

Les diferents realitats de la migració

Es van submergir a la ciutat, dividits en petits grups i per descobrir la gent que habita Ceuta: militars, funcionaris, joves estudiants... Cadascun d'ells amb el seu punt de vista sobre la realitat de la migració. Un dels moments més colpidors va ser, sens dubte, la trobada amb joves migrants al CETI, el centre d’internament on esperen poder regularitzar la seva situació. Algus d'ells hi són després de fer viatges llargs, de fins a 3 anys, i saltar la tanca o bé nedar llargues distàncies fins la costa. Els va xocar especialment el cas d’un noi sirià, que va haver de deixar enrere família i país quan tenia la mateixa edat que el nostre alumnat, després de viure la guerra.

L’endemà de la tornada a Catalunya el grup va tancar l'experiència a la seu de Migra Studium, entitat de la Companyia de Jesús que es dedica a l’acompanyament de joves migrants. Van descobrir que la realitat viscuda no ens és llunyana i aquests joves, un cop creuada la frontera sud, encara es troben amb moltes dificultats que han de vèncer.

Font: Jesuïtes Educació