El Servei Jesuïta a Migrants adverteix de la desraó de mantenir l'activitat als CIE en el seu Informe Anual 2020

El Servei Jesuïta a Migrants (SJM) acaba de presentar el seu informe anual sobre la situació dels Centres d'Internament d'Estrangers (CIE) a l'estat espanyol, amb el títol Raó jurídica i desraó política. A Barcelona, la presentació s'ha fet aquest dilluns 7 de juny i ha comptat amb la participació de M. Carmen de la Fuente, coordinadora del SJM i directora de la Fundació Migra Studium; Ana Bosch i Josetxo Ordóñez, co-autors de l’informe i membres respectivamente de Pueblos Unidos i Migra Studium; i Mònica Mínguez, voluntària de l’equip de visites al CIE de Barcelona.

L’eix central de l’informe ve marcat aquest any pel buidament i la reactivació dels CIE durant la pandèmia i destaca el contrast entre “la decisió de buidar els CIE per bones raons jurídiques” i “la desraó política de reactivar l’internament quan va començar la segona onada i els viatges internacionals es mantenien restringits”. Amb la reobertura dels centres, les vulneracions de drets van tornar, provocant encara més patiment a les persones internes. Especialment greu és la prohibició de l'entrada de voluntaris i familiars al CIE de Barcelona, fet que suposa, segons el SJM, “usar com a pretext el motiu sanitari per aïllar encara més les persones retingudes”.

A més, l'informe denuncia que els protocols de prevenció no van evitar el contagi als CIE, i en canvi es van imposar mesures d’aïllament severes que van afegir ansietat i angoixa als interns, fins al punt que es van verificar alguns intents de suïcidi. 

De les dades recollides i les visites realitzades durant el període en què ha estat possible entrar als CIE, l’informe recull novament situacions de vulneracions de drets, com casos en què l'assistència sanitària és inexistent o insuficient, falta d'investigació exhaustiva d’acusacions de tortura i tracte inhumà o degradant, presència de menors als centres, o dificultats en la tramitació de sol·licituds de protecció internacional.

SJM també assenyala amb preocupació que en l’horitzó proper es plasma una clara aposta política per l’internament i la via repressiva, amb el projecte d’un nou CIE a Botafuegos, Algesires. L’informe dedica un capítol al cas de Samba Martine, que va morir el 19 de desembre de 2011. Després de procediments penals i civils llargs i complicats, familiars i organitzacions socials han aconseguit que es reconegui la responsabilitat de l'Administració en aquest cas. 

Menys drets i més patiment al CIE de Barcelona

La Fundació Migra Studium ha aprofundit en la situació observada al CIE de Barcelona i que està recollida a l'informe Menys drets, més patiment. L'entitat compta amb un programa de visites al CIE de Zona Franca, que té com a objectius oferir acompanyament psicosocial als interns, contribuir a reduir els riscos de vulneració de drets i afavorir una major transparència i responsabilitat per part de les autoritats. Però durant l’any 2020, Migra Studium només va poder realitzar visites durant el primer trimestre de l’any, fins el tancament del CIE a mitjans de març. A partir del 5 d’octubre, el CIE de Barcelona va reprendre l’activitat d’internament, però la direcció del CIE, a través de la complicitat dels òrgans judicials, va impedir el reinici de les visites i l’acompanyament de les ONG i fins i tot de les famílies, provocant un sobreinternament dins de l’internament”.

Per tot això, l’entitat considera que hi ha hagut un agreujament de les condicions de l’internament i restriccions de llibertat a partir de la reobertura del CIE. L’informe de Migra Studium constata la manca de transparència i previsió de la direcció del CIE a l’hora de gestionar els episodis de contagis al CIE per COVID-19. “El tracte sobre els interns malalts per COVID-19 arriba a presentar trets pròxims a la comissió del delicte de tortures i/o contra la integritat moral i encara és objecte d’instrucció penal”, denuncia l’informe.

El 2020 no ha canviat, doncs, el fet que el CIE representa l’hostilitat vers les persones migrades. Malgrat els 200 dies tancat, el CIE ha tornat a mostrar el seu rostre visible, físic i estructural de la voluntat cega de no acollir, de no reconèixer, de no atendre a l’altre, al que és diferent, al que ve d’altres terres. Per tot això, Migra Studium i la xarxa del Servei Jesuïta a Migrants de la que forma part segueixen reclamant el tancament dels CIE i la recerca d’alternatives jurídiques i polítiques a l’internament.