El papa Francesc s'ha sumat aquest dilluns a l'acte institucional de commemoració dels 500 anys de l'estada de sant Ignasi de Loiola a Catalunya, a través d'un missatge que ha fet arribar al cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola i que el mateix cardenal Omella ha llegit en la seva intervenció.
El papa Francesc destaca, en la seva carta, que Ignasi es va mostrar dòcil a la crida de Déu però "el més important és que no va retenir aquella gràcia per a ell, sinó que la va considerar des del principi un do per als altres, un camí, un mètode que podia ajudar altres persones a trobar-se amb Déu, a obrir el cor i deixar-se interpel·lar per Ell".
Francesc destaca que Ignasi arriba a Manresa per causa de la guerra i de la pesta, fets que van ser detonants de la seva conversió. "És una lliçó per a nosaltres", diu el Sant Pare, i una mostra de com, "a través de les crisis, Déu ens diu que no som nosaltres els senyors de la Història, amb majúscules, ni tan sols de les nostres pròpies històries”.
El pontífex també posa en valor que autoritats religioses i civils es reuneixin de manera institucional per a celebrar aquest esdeveniment. L'acte ha tingut al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat i ha comptat amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà; de l'alcalde de Manresa, Marc Aloy; del cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella; del superior de la Cova de Manresa, David Guindulain; i del jesuïta i antropòleg Xavier Melloni.
El president Aragonès ha reivindicat els valors de “recerca del bé comú i lluita contra tota forma de desigualtat” de la figura de Sant Ignasi
El president Aragonès ha reivindicat els valors de “recerca del bé comú i lluita contra tota forma de desigualtat” de la figura de Sant Ignasi i ha fet notar que “si hi ha un element que pot dividir la nostra societat són les desigualtats socials i econòmiques”. Per això ha subratllat que “és imprescindible que com a societat, com a país, ens fixem l’objectiu d’eradicar tota forma de desigualtat”.
També ha volgut expressar el seu agraïment a “totes les persones que amb el seu treball i el seu compromís han fet possible aquesta commemoració”. Ha afegit que “sense cap mena de dubte, una commemoració que ha estat un èxit”, que “ha contribuït a divulgar una efemèride molt important des del punt de vista històric i religiós, però que sobretot s’ha afrontat amb una mirada social, inclusiva, cultural i de projecció cap al futur que demostra la vitalitat i l’energia de Manresa, l’inconformisme i la voluntat transformadora de la societat catalana”.
En nom de la Companyia de Jesús, David Guindulain ha explicat que Catalunya és el lloc on Sant Ignasi va trobar les persones que el van ajudar a realitzar el seu somni i que “aquí va deixar amics i amigues, col·laboradors del seu projecte d’ajudar a les ànimes i mestres de formació”.
L'acte institucional ha comptat amb la intervenció del jesuïta Xavier Melloni, director espiritual de la Cova de Manresa, que ha glossat la figura d'Ignasi de Loiola.
També hi han assistit l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, l’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, el bisbe de Vic, Romà Casanova, l’abat de Montserrat Manel Gasch, i l'abat de Poblet, Octavi Vilà. La celebració ha comptat amb actuacions de l’Esbart Manresà de l’Agrupació Cultural del Bages i l’Orfeó Manresà.
Amb aquest acte el govern de la Generalitat s'afegeix al què ha estat la commemoració de la conversió d'Ignasi de Loiola i de la seva estada a Manresa, una commemoració que la Companyia de Jesús ha celebrat arreu del món durant el darrer any i mig, i que s'està vivint d'una forma molt especial a Manresa, sota l'impuls de l'Ajuntament i la iniciativa Manresa 2022, que tindrà un dels seus moments destacats amb el Fòrum Internacional d'Espiritualitat Cruïlla de Camins, a finals d'aquest mes de novembre.
Llegiu la carta del papa Francesc en aquest enllaç.