El cardenal Omella visita ESADE

L'arquebisbe de Barcelona, el Cardenal Joan Josep Omella, va visitar Esade el passat dijous 30 de gener. Aquesta va ser la seva primera visita al centre, en la que va tenir ocasió de conèixer de primera mà els seus orígens, la seva activitat, els seus reptes i també els seus projectes de futur.

Una de les primeres qüestions que va poder copsar Mons. Omella en primera persona és l’enorme complexitat d’aquest centre universitari de la Companyia de Jesús. Als seus tres campus de Barcelona, Sant Cugat i Madrid hi estudien prop de nou mil alumnes, i d’aquests més d’un terç són alumnes internacionals que provenen de més de cent països diferents. També les persones que hi treballen tenen orígens diferents: el 14 per cent de la plantilla és internacional i prové de 46 països de tot el món.

Al repte de la internacionalització de la plantilla i dels seus estudiants s’afegeix la voluntat de formar els estudiants en els valors de l’educació jesuítica, en paraules del pare Pedro Arrupe sj “formar homes i dones pels demés’, una educació de qualitat i amb un elevant component de compromís social. Conscients que “el criteri d’avaluació de les nostres universitats jesuïtes radica en allò que els nostres estudiants arribin a ser” (P.H. Kolvenbach), al senyor Cardenal se li van explicar totes les activitats de promoció de la justícia que es fan a Esade tant dins com fora de l’aula.

També va conèixer les iniciatives que es realitzen en la promoció de la fe i l’evangelització. Són les activitats de pastoral habituals, a més d’altres activitats d’interioritat que es fan en un entorn secularitzat i de pluralisme religiós com el que es viu a Esade: celebracions ecumèniques, multireligioses i de coneixement d’altres religions, entre d’altres. L’acompanyament personal és un altre dels serveis al conjunt de la comunitat universitària que pretén, no només la formació intel·lectual i en competències professionals dels seus estudiants, sinó també el creixement personal i humà.

La trobada va acabar amb un dinar fratern i, en marxar, Mons. Omella va adreçar paraules d’agraïment per l’acollida i per la tasca que Esade realitza al servei de la societat, la seva obertura als reptes que planteja el nostre món i el seu desig de respondre-hi amb enteresa sense oblidar l’anunci del missatge de Jesucrist.

L'arquebisbe de Barcelona va ser acollit durant la visita per membres de l'equip directiu i l'equip de pastoral d'Esade, entre ells, el director general Koldo Echebarria, la directora d'Identitat i Missió, Cristina Giménez i el responsable de pastoral Teo Mellén, així com el delegat dels jesuïtes a Catalunya, Llorenç Puig.