Bones pràctiques en projectes Erasmus Plus

El divendres 11 de febrer va tenir lloc al col·legi Inmaculada d’Alacant, que pertany a la xarxa d’EDUCSI – Zona Est, una jornada pensada per compartir bones pràctiques en projectes Erasmus Plus del centres de la zona, entre els quals s’hi compta amb una llarga experiència, no només en aquest programa sinó també en altres projectes internacionals.

La coordinació de la jornada va estar a càrrec de la Marta Munté, coordinadora de projectes internacionals de Jesuïtes Educació, la Maria Grandío i l’Aitor Bilbao, coordinadors de projectes Erasmus Plus als col·legis Montesión de Palma de Mallorca i Inmaculada d’Alacant, respectivament. Ells, i també moltes persones del col·legi Inmaculada –que acollí l’esdeveniment de forma magnífica- van treballar de valent per garantir l’èxit indubtable de la jornada.

EDUCSI, el sector d'educació de la Companyia de Jesús a Espanya, ha fet seu el compromís de treballar diversos aspectes de l’espiritualitat i la pedagogia ignasianes a través de la “ciutadania global”. Aquesta és una narrativa sota la qual hem d’inserir l’estratègia d’internacionalització de les nostres escoles. Uns projectes internacionals que responguessin només a simples activitats d’intercanvis o a l’aprenentatge de llengües –per bé que són activitats interessants per l’alumnat i les famílies- no responen avui dia a la mirada global, des del compromís amb el context local, que sigui transformadora i que contribueixi a fer créixer persones per a un món complex i clarament millorable.

A partir d’aquesta idea, la jornada va contemplar tres objectius bàsics. Per una banda, compartir experiències de projectes Erasmus Plus i d’internacionalització de les escoles de la Zona Est – EDUCSI, objectiu que es va fer possible gràcies a la participació de 25 educadors implicats en projectes internacionals de 12 de les 13 escoles de la zona. En segon lloc, situar tots aquests projectes sota la mirada de la Ciutadania Global, com a eix vertebrador, i com a estratègia per a què la internacionalització de les nostres escoles  esdevingui un motor més de treball dels essencials de la nostra missió evangelitzadora, més enllà de les innegables aportacions més concretes de les activitats associades: viatges i convivència, aprenentatges en diversos àmbits, millora en llengües. I finalment, escalar aquesta dimensió des de l’interès local i concret de cada escola a estructures més àmplies, com ara EDUCSI i la JECSE, i fins i tot a les xarxes d’escoles jesuïtes més enllà d’Europa. Així mateix, comptar amb la complicitat del SEPIE (“Servicio Español para la Internacionalización de la Educación”), com a entitat governamental que empara aquests projectes i els dota econòmicament.

Responent a aquests objectius, hi van participar representants d’aquestes institucions amb aportacions que van permetre inspirar possibles camins a emprendre i també resoldre dubtes. Així, vàrem comptar –a més de la salutació inicial del director general del col·legi, en Roberto Garrido- amb n’Antoni Parellada, cap de Relacions Institucionals i de Ciutadania Global de Jesuïtes Educació, en Miguel Poza, coordinador de formació i membre de la Comisión EDUCSI, na Mercedes Pastor, coordinadora dels Fons Europeus de la Provincia de Espanya, Mr Brian Flannery (director adjunt) i Mrs Agnieszka Baran (directora), ambdós de JECSE. Ens va acompanyar també n’Andrés Ajo, Cap de la Unitat escolar i d’educacio d’adults del SEPIE, l’Agència Nacional d’Erasmus + per a l’Educació i la Formació. En Joaquim Molina, coordinador dels centres educatius de la Zona Est, va col·laborar amb els tres coordinadors de la jornada en la seva organització.

Esperem que puguin dur-se a terme iniciatives similars a futur. I, sobretot, que es pugui aconseguir que moltes altres institucions escolars, a Espanya i a Europa, puguin sumar-se a aquests projectes Erasmus + -com a palanca que ens permetrà enfortir encara més la nostra xarxa d’escoles jesuïtes-, tot facilitant la col·laboració entre les nostres escoles per a garantir les tramitacions i per gaudir, posteriorment, dels beneficis de formar-hi part.