Xavier Melloni reivindica a Esade iniciatives emprenedores que ens ensenyin a viure d’una altra manera

Esade ha inaugurat aquest mes d'octubre el nou any acadèmic en unes circumstàncies excepcionals, que ens enfronten a uns escenaris sense precedents, incerts i complexos, i posen de manifest “la necessitat d’adquirir una nova consciència col·lectiva planetària, una consciència de la interconnectivitat que existeix entre els múltiples aspectes que possibiliten o que impedeixen la vida”. Així ho va expressar l’antropòleg i teòleg jesuïta Xavier Melloni a la lliçó inaugural del curs 2020-2021.

Melloni va assenyalar que aquesta pandèmia ha accelerat un procés de canvi d’era per a la humanitat, gairebé com un ritu iniciàtic que ens porta a adquirir la maduresa d’una nova consciència de nosaltres mateixos i de les delicades relacions que ens uneixen amb els altres éssers vius. Aquesta nova consciència planetària implica anar més enllà de la “globalització”, que, segons l’antropòleg, “és tan sols una paraula que fins ara s’ha traduït en el predomini d’un model sobre els altres, que s’ha imposat sobre altres cosmovisions”.

L’antropòleg i teòleg jesuïta també va fer una crida perquè els líders, els professionals i els emprenedors del futur adoptin aquesta consciència, que comporta una responsabilitat: “Si el que emprenem és perjudicial, si la seva mera existència es desenvolupa a costa de la destrucció dels altres, llavors més val no emprendre-ho”. Per contra, ha assenyalat la importància de les iniciatives emprenedores que contribueixin a generar vida, “que ens ensenyin a viure d’una altra manera en aquest món i ens ajudin a recuperar una certa connexió entre el món tangible i l’intangible i espiritual, una relació invisible entre l’àmbit individual i el col·lectiu des d’on rescatar la vida, no d’una manera regressiva sinó progressiva cap a formes de futur encara per conèixer”.

Durant l'acte, el president del patronat d'Esade, Xavier Torra va assenyalar que s'obre un curs diferent, però "requerirà dosis de resiliència; assumir que no sempre hi ha respostes per a tot; aprendre a liderar amb honestedat, humilitat i compromís". També va intervenir Koldo Echebarria, director general d’Esade, que destacà que “la consciència que desvetlla aquesta crisi dóna un nou impuls als nostres esforços per innovar en les metodologies educatives. La incertesa que ha generat aquesta pandèmia ens porta cap a un model d’aprenentatge centrat no tan sols en el que ja sabem, sinó també en el que encara no sabem; a deixar de banda, per un instant, les respostes i a aprendre a estar oberts al que és desconegut”.

Trobareu més informació i el vídeo de l'acte amb la conferència de Xavier Melloni en aquest enllaç