Viure l’honestedat d’un compromís, el llegat de Joan N. García-Nieto

Aquest mes de maig s'ha presentat a Cornellà el llibre Un món que és urgent transformar, en homenatge al jesuïta Joan N. García-Nieto, Nepo. Nascut a Barcelona el juliol de 1929, aquest sociòleg i teòleg és una figura imprescindible per entendre el compromís amb les persones vulnerables i amb la lluita pel treball digne, el sindicalisme, la cohesió i la justícia social al Baix Llobregat. 30 anys després de la seva mort, el seu llegat continua ben vigent. 

El llibre ha estat editat conjuntament per CCOO del Baix Llobregat, sindicat en el que va militar, el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat i l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, i ha comptat amb el suport de la Companyia de Jesús a Catalunya. 

mantenir viva una forma de mirar el món, una fe permanent a imaginar utopies

Un món que és urgent transformar inclou textos de diversos autors sobre les reflexions que va deixar escrites García-Nieto sobre temes com les desigualtats, l’exclusió, les migracions, els drets laborals, el sindicalisme, els joves, l’economia social, el cristianisme o la utopia, entre d’altres. El psicòleg i periodista Jaume Funes, coordinador del treball, ha volgut “mantenir viva una forma de mirar el món, una manera de descobrir l’altre, una forma de compromís amb les persones sotmeses a la injustícia, una fe permanent a imaginar utopies”. 

L’acte de presentació i homenatge que es va fer el passat 30 d’abril va comptar amb una gran participació de veïns i institucions de Cornellà, familiars de García-Nieto, i membres de la Companyia de Jesús. Va presentar Sonia Herrera, responsable de l’àrea social de Cristianisme i Justícia, recordant que García-Nieto va ser un dels impulsors del centre i primer responsable de l’àrea social. 

un cristianisme al costat dels descartats, defensant-los i compartint la seva vida si és possible

També hi va intervenir Josep Rambla, jesuïta, que és un dels autors del llibre i que va ser company de comunitat de Joan N. García-Nieto al barri de Sant Ildefons. Rambla va imaginar quin sentit atribuiria avui a un cristianisme compromès amb el món. “Davant la cronificació de l’exclusió social, l’escàndol del rebuig dels refugiats, l’augment de la distància entre rics i pobres,... valoraria molt un cristianisme al costat dels descartats, defensant-los i compartint la seva vida si és possible”, va dir Rambla. Va destacar també el missatge d’esperança i utopia que transmet la figura de García-Nieto: “Com a creient i des de la utopia evangèlica, actuaria des de la fe en un èxit transcendent, en la lluita per una societat diferent”. Tot això mantenint un treball seriós i exigent en l’acció política i sindical, així com en la recerca d’un pensament econòmic i social alternatiu. El seu llegat personal, que perdura 30 anys després de la seva mort, és "viure l’honestedat d’un compromís", resumia Josep M. Rambla. 

En tancar l’acte, Jaume Funes, va destacar la dimensió humana de García-Nieto i posà de relleu que “els qui no som creients reivindiquem la seva vessant religiosa perquè ens recorda la importància que en la lluita tenen la fraternitat i l’esperança”.

La presentació va incloure la lectura de poesia i peces musicals per part d’intèrprets de l’Escola Municipal de Música Roser Cabanas, de Cornellà. Hi van participar Antonio Balmón, Alcalde de Cornellà; Josep M. Romero, secretari general de CCOO Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia, Garraf; Josep M. Rambla, jesuïta; Carlos Obeso, ESADE; Xavier Godàs, director general d’Acció Cívica i Comunitària; Silvia López Valentín, co-coordinadora de Comuns Baix Llobregat; Veva Català, presidenta del CECBLL i Javier Pacheco, secretari general de CCOO Catalunya. 

Podeu descarregar el llibre en aquest enllaç.