Dissabte 13 d'abril a Verdú, a la comarca d'Urgell, es va celebrar l'acte d'inauguració del Refugi de Pelegrins Sant Pere Claver, dins de l'itinerari de peregrinació del Camí Ignasià
L’acte va comptar amb la presència de representants de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida i l'Ajuntament de Verdú, així com de l’Església de Solsona i la Companyia de Jesús. Els parlaments van anar a càrrec de la Subdirectora General de Programació Turística de la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya, Sra. Carme Rubió i Soto, l’Alcalde de Verdú, Sr. Josep Riera, el P. Provincial de la Companyia de Jesús a Catalunya, P. Lluís Magriñà i el President de l’Associació d’Amics de Sant Pere Claver, Sr. David Tous. El Dr. Francisco Javier Laviña, professor de la Universitat de Barcelona, va oferir una emotiva conferència sobre l’esclavatge al segle XVII i al segle XXI. El Director del Camí Ignasià i professor de l’escola de turisme TSI-Sant Ignasi de la Universitat Ramon Llull, Josep Ll. Iriberri sj., va conduir l’acte i va posar el contrapunt a les intervencions dels participants.
Els parlaments de les autoritats civils van coincidir en l'agraïment a la Companyia de Jesús per reforçar el valor del santuari de Sant Pere Claver amb la construcció del refugi de pelegrins. En la seva conferència el Dr. Laviña va posar de manifest l’horror de l’esclavatge amb el que Pere Claver es va enfrontar, però també dels moderns esclavatges que avui encara obliguen moltes dones i homes a viure en condicions insofribles, també a casa nostra. L'acte va comptar amb la participació del poble de Verdú i es va poder visitar les instal·lacions del nou refugi, que està disponible per als pelegrins i pelegrines que hi vulguin fer estada.
Verdú i el Camí Ignasià
La localitat de Verdú és un dels punts destacats del tram català del Camí Ignasià i dels més significatius per als jesuïtes, ja que és el poble natal del patró dels Jesuïtes de Catalunya, Sant Pere Claver, missioner i defensor dels esclaus negres a l’Amèrica dels segles XVII i XVIII. És justament a la casa natal del sant on es troba ubicat el nou refugi de pelegrins. El Camí Ignasià és una ruta de 650 quilòmetres dividits en 27 etapes, que segueix el pelegrinatge que va fer Ignasi de Loiola, fundador de la Companyia de Jesús l’any 1522, des de Loiola (Guipúscoa) fins a Manresa. Al llarg del camí i durant la seva estada a Manresa, Ignasi va viure una experiència espiritual que el marcà profundament i que el portaria, més endavant a fundar l’orde religiós dels Jesuïtes.