"Més de mig miler de persones van desaparèixer l'any passat davant les nostres costes", denuncia Àlvar Sánchez, jesuïta català que treballa a la Delegació Diocesana de Migracions de Nador, al Marroc.
L'any 2019, un total de 893 persones van perdre la vida a la Frontera Sud, de les quals 54 eren nens i nenes que van morir intentant arribar a la costa espanyola. La Frontera Sud és terra de trobada de diverses cultures en què cohabiten diverses llengües i diferents religions. En aquest ric i divers lloc es dóna una realitat dramàtica. La frontera, on conflueixen les rutes migratòries de l'oest i nord d'Àfrica, és una ferida oberta en què persones d'Àfrica, Orient Mitjà i Àsia posen en risc les seves vides.
Actualment, els serveis a la població vulnerable a la Frontera Sud, a causa de l'COVID19, s'ofereixen sovint amb caràcter puntual per tractar de respondre a una situació d'emergència; informar i mobilitzar les comunitats no és senzill ni àgil. A la Frontera Sud, les persones sol·licitants d'asil, refugiades, desplaçades i migrants no tenen sovint d'informació sobre els recursos i serveis disponibles al seu abast.
Per això, la Delegació Diocesana de Migracions de Tànger en col·laboració amb diverses organitzacions ha llançat el projecte #RefAidFronteraSur, per implentar l'App RefAid (Refugee Aid App). Es tracta d'una eina consolidada en diversos països europeus i utilitzada per més de 400 ONG al món per contribuir a millorar la situació d'especial vulnerabilitat i exclusió soferta per la població en trànsit. Permet a les organitzacions humanitàries publicar els seus serveis i actualitzar-los en temps real facilitant l'accés a la informació ia la xarxa de serveis humanitaris disponibles per a les persones en trànsit.
Al Marroc l'eina serà utilitzada per un nombre il·limitat de persones en situació de risc, així com per totes les organitzacions sense ànim de lucre que vulguin sumar-se a aquesta iniciativa. Per poder implementar-s'ha llançat un crowdfunding que té com a repte aconseguir 20.000 euros en 28 dies, entre el 10 de juliol i el 7 d'agost, per obtenir la llicència d'ús de la plataforma.
La campanya compta amb el suport de diferents persones que han participat en la seva difusió a través d'aquest vídeo. Col·laboren en aquest projecte organitzacions com Alboan, Càritas au Maroc, CVX-Espanya, Entreculturas, l'Institut Universitari d'Estudi sobre Migracions de la Universitat Pontifícia de Comillas, Jesuïtes Social, Mans Unides i el Servei Jesuïta a Migrants.
[video:https://youtu.be/aUcIaUxhFXo autoplay:0]
Més informació sobre el projecte en aquest enllaç.