L'editorial Mensajero, dins de la col·lecció Manresa, acaba de publicar la primera antologia d'escrits de jesuïtes que van contribuir a la transformació de l'espiritualitat ignasiana durant el segle XX. Aquesta obra, fruit d'un treball coral del Grup d'Espiritualitat Ignasiana, s'ha presentat a Barcelona el passat dilluns 12 de febrer, amb un diàleg a la seu del centre d'estudis Cristianisme i Justícia amb tres dels autors que han participat a l’elaboració del llibre: Xavier Melloni, Josep Mª Margenat i José Carlos Copeau, moderats per Laura Rius, coordinadora d'EIDES (Escola Ignasiana d'Espiritualitat) que ha definit l'obra amb la paraula “consistent” i ha destacat que recull el testimoni de persones que al llarg del seu itinerari vital, han sabut expressar una paraula que ha estat llum en moments difícils.
Sota el títol Escritos esenciales de jesuitas del siglo XX, l’obra recopila el pensament i l'espiritualitat de 77 jesuïtes, representants de diverses cultures, països i d'àmbits de l'experiència humana, que van contribuir de manera vibrant i apassionada a la transformació de l'espiritualitat ignasiana durant el segle passat. Entre ells, Teilhard de Chardin, Pedro Arrupe, Karl Rahner o Carlo M. Martini.
Xavier Melloni ha explicat com s'ha dut a terme l'elaboració i la selecció de textos, i com estan organitzats aquests continguts al llibre, fruit del treball de sis anys. L'obra comença amb els escrits dels sis pares generals que van prendre les regnes de la Companyia de Jesús a la major part del segle XX: Wlodimir Ledóchowski, Jean-Baptiste Janssens, Pedro Arrupe, Peter-Hans Kolvenbach i Adolfo Nicolás Pachón. Melloni assenyalava la importància de poder tenir una selecció de textos del seu magisteri, especialment en el cas del P. Arrupe, ja que “el seu govern i la seva espiritualitat són inseparables”. També s'hi inclouen textos extrets de les Congregacions Generals.
A partir d'aquí, es recullen autors que es van dedicar a l'estudi de les fonts ignasianas, així com teòlegs i filòsofs que van tenir un gran impacte en la teologia del segle precedent. "Ens va semblar important posar exemples d’inculturació, és a dir pensadors que van reconvertir l'espiritualitat ignasiana sobretot en clau asiàtica" ha destacat Melloni. Finalment, l'obra inclou testimonis de com l'espiritualitat i la mística ignasiana han nodrit unes vides fins al lliurament total, com Ignacio Ellacuría, Rutilio Grande i LLuís Espinal, entre d'altres.
De la lectura del llibre, segons Melloni, es percep que “pensem generacionalment”, perquè si bé cada autor és molt personal, pensem amb les categories que el temps i espai a què pertanyem ens donen. Per la seva banda, José Carlos Copeau ha remarcat la tasca dels investigadors i especialistes, que amb la seva tasca d'estudi de l'espiritualitat ignasiana han contribuït a crear “una realitat que ara no és només dels jesuïtes”.
Com que és un volum extens, de més de 1300 pàgines, Xavier Melloni suggeria diferents claus de lectura: per autors, buscant què diu un autor concret sobre l'espiritualitat ignasiana; per temes, mitjançant l'índex temàtic que s'hi inclou; o simplement, obrint a l'atzar i deixant-nos sorprendre per allò que les seves pàgines ens ofereixen.
El Grup d'Espiritualitat Ignasiana té programades presentacions a diverses ciutats espanyoles durant les properes setmanes. Si voleu adquirir-ne un exemplar podeu recollir-lo a la seu del centre d'estudis Cristianisme i Justícia, a Barcelona. També us el podran enviar a domicili, dins de l'estat espanyol.