Un lloc on tot és possible

Existeix un lloc especial, capaç d’adaptar-se a les nostres capacitats, a les nostres circumstàncies. Un lloc on tot és possible, i on tots i totes tenim un espai. Aquest lloc és l’escola. I en ella, cada nen i cada nena, cada persona, ha de poder sentir-se inclosa, valorada, sense distinció d’origen, condició, situació econòmica o social.

Però 244 milions d’infants al món no podran tornar a l’escola aquest any. Per això l’ONG Entrecultures, amb la seva campanya La Cadira Vermella, reivindica una tornada a l’escola inclusiva i en igualtat per a tots els nens i nenes.

L’entitat alerta sobre els condicionants i contextos que faran difícil el dret a l’educació, posant el focus en els infants que tenen una discapacitat, perquè 1 de cada 3 nens i nenes amb discapacitat en edat de cursar primària no estan escolaritzats.

La UNESCO estima que la pandèmia ha endarrerit dues dècades els avenços que s’havien fet a l’hora d’ampliar l’accés a l’educació. La comunitat internacional i els estats tenen l’obligació d’assegurar l’aprenentatge al llarg de la vida, des de la primera infància fins a l’educació de persones adultes. Per això Entrecultures demana aprofundir en la perspectiva de drets humans en l’educació i reconèixer l’educació inclusiva com a dret humà, afavorint al màxim el desenvolupament de la personalitat, capacitats i competències de l’alumnat amb discapacitat; millorar la qualitat de l’educació inclusiva així com la formació d’educadors i educadores; i promoure la corresponsabilitat i la transparència en la gestió de polítiques públiques per garantir la inclusió educativa de les persones amb discapacitat.

La Cimera de la Unesco sobre la Transformació de l’Educació, assenyala Entrecultures, és un moment que cal aprofitar per interpel·lar els representants polítics en aquesta direcció. Amb la seva campanya La Cadira Vermella, l'ONG ofereix materials de sensibilització i l’informe Educar és incloure: Un camí que garanteix drets”.