Aquest dimarts 6 de febrer s’ha presentat el llibre Els jesuïtes a Barcelona s. XIX – XX. Es tracta de la primera part de la recerca que està realitzant des de fa tres anys el P. Francesc Riera i Figueras, resseguint la història de la Companyia de Jesús a la ciutat de Barcelona. Aquest primer volum abarca el període que va des de 1815 fins a 1909, i ens ofereix un recorregut que ens acosta a les dificultats que trobà la Companyia de Jesús per establir-se a Barcelona al llarg de bona part del segle XIX, els inicis de la comunitat de jesuïtes a la ciutat i les primeres passes del col·legi, la construcció de l’Església del Sagrat Cor o la creació de les Congregacions Marianes, entre altres fets històrics. El llibre compta amb pròleg de Lluís Permanyer, que el qualifica de “monografía impecable” sobre el conjunt que formen l’escola, l’església i la residència ubicades al carrer Casp, entre Pau Claris i Roger de Llúria.
A l'acte de presentació de l’obra, que es va fer justament a la sala d’actes de la Companyia de Jesús al carrer Roger de Llúria, l’actual superior de la comunitat, Alexis Bueno, vinculava aquesta presència dels jesuïtes a la ciutat amb la seva capacitat d’adaptació, així com amb la preocupació per la pobresa, que hi és des dels inicis.
“Un llibre que impulsa des de la història, fa saltar i… anar endavant”, el va qualificar Marta Millà, membre de les Comunitats de Vida Cristiana (CVX), les hereves de les Congregacions Marianes. Millà destacà com el text ens presenta una “simfonia coral humana” i ens acosta a la societat de l’època.
La presentació va comptar també amb la participació de Mn. Jaume Aymar, que es va presentar com a antic alumne del col·legi de Casp. Aymar, especialista en l’arquitecte Joan Martorell, va situar-nos en el pensament i la cultura de l’època, i va parlar dels paral·lelismes entre el temple del Sagrat Cor i la Sagrada Família.
De l’escola en va parlar l’actual directora, Maite Andreu: dels seus inicis, que recull la recerca del llibre, però també del seu creixement i dels canvis evidents entre aquella primera escola que acollí 75 alumnes i l’actual, i que han estat possibles gràcies als valors de la pedagogia ignasiana.
No hi podia faltar l’autor del llibre, que va voler expressar el seu agraïment a totes les persones que han fet possible aquest treball. Amb el desig que aquesta mirada a la història serveixi d’inspiració per al present i el futur, va explicar que ja està escrivint el segon volum.
Si voleu veure l'acte de presentació i les intervencions dels participants, el podeu recuperar en aquest vídeo: