Trobada del professorat que promou l'ecologia integral

Professorat de Jesuïtes El Clot, Jesuïtes Sarrià-Sant Ignasi i Jesuïtes Gràcia-Col·legi Kostka han participat aquest mes de març a una trobada impulsada per la Comissió d'Ecologia de la Companyia de Jesús i el sector d'Educació (EDUCSI), per tal de compartir experiències i iniciatives en relació a projectes i activitats d'educació mediambiental. 

La trobada es va fer a Valladolid i va aplegar professors i professores de diferents etapes educatives i diverses escoles de la Companyia de Jesús arreu d'Espanya. Va ser una bona ocasió per fer escolta atenta i reconèixer que està emergint un temps nou per a l'educació mediambiental que, més d'enllà d'activitats concretes, constitueix un repte social de gran magnitud. 

I és que no estem parlant d'una moda, o d'una àrea d'interès d'algunes persones. Es tracta de prendre consciència que la sostenibilitat ens interpel·la avui respecte la nostra manera de ser ciutadans i ciutadanes d'aquest món, de viure com a societat. 

Una xerrada a càrrec del professor d'INEA Pedro Piedra va ajudar als assistents a reflexionar sobre aquest moment de transició socioambiental. En la seva ponència recordava com hem viscut instal·lats en una idea de progrés basat en vèncer la natura, i avui veiem que la vida humana només és possible si la seva presència és compatible amb la naturalesa. Per això cal desaprendre i desemmascarar moltes fal·làcies construïdes al llarg del temps. 

I a partir d'aquí, convidava a anar construint amb l'empatia, l'emoció, les cures, un humanisme compromès. Conscients que és un temps d'equilibris, promoure aliances i sumar tots aquells que es van fent conscients dels desafiaments que afrontem. I tot això des de la passió com a educadors, perquè el desig de transformar mobilitza.

Les enormes possibilitats que aquest canvi pot generar a l'àmbit educatiu van posar-se de relleu en escoltar les experiències presentades pels participants i que ja estan en marxa a diferents centres educatius, amb alumnat de les diverses etapes, també en alguns casos amb les famílies, als claustres o també amb l'entorn i el veïnat. 

També es van apuntar propostes per a seguir treballant en el futur i que ajudin a passar d'activitats aïllades a concepcions integrades als nostres centres. 

La trobada va tenir lloc a la Comunitat d'Acollida Ana Leal de Valladolid. Precisament un espai on l'ecologia integral es fa concreta i viva. Es tracta d'un espai ocomunitari on hi són acollides famílies immigrants i refugiades, així com persones que vulguin fer un període de voluntariat o experiència, en un marc en sintonia amb la cura de la Casa Comuna que inspira la Laudato Si: vida senzilla, ecològica, tenint cura i treballant en un projecte agroecològic.