"Tant de bo sempre puguem viure oberts, a la intempèrie i disponibles". Últims vots de Pau Vidal SJ

El passat diumenge 17 d’octubre en Pau Vidal SJ va pronunciar els últims vots a la Companyia de Jesús. Ho va fer acompanyat per la família, amics i amigues, i companys jesuïtes, sota els arbres del jardí del Casal Arrupe, a Sant Cugat del Vallès, on des de fa un any i mig conviu una comunitat d’hospitalitat impulsada per Migra Studium.

La celebració, propera, viscuda i participada, va transmetre en tot moment l’esperit de proximitat i compromís que en Pau encomana i amb el que afronta tots aquells projectes amb els quals ha estat implicat al llarg de la seva vida com a jesuïta. 21 anys després d’entrar a la Companyia de Jesús, “té sentit tornar a dir que sí”, deia diumenge. I per això va fer la lectura dels últims vots davant del delegat dels jesuïtes a Catalunya, l’Enric Puiggròs SJ, que els rebia en nom del P. General de la Companyia de Jesús.

El mateix Enric Puiggròs explicava què representen els últims vots en l’itinerari d’un jesuïta. “És el moment en què és la mateixa Companyia de Jesús que li demana que faci aquests vots i s’incorpori plenament”. Uns vots que, en definitiva, volen dir posar la missió al centre de la vida.

En Pau Vidal també va voler compartir algunes impressions del seu camí al llarg d’aquests 21 anys de jesuïta, i va destacar el pas del voluntarisme a la vulnerabilitat, així com també la importància de la comunitat, que va quedar subratllada no només amb les seves paraules, sinó amb l’espai escollit per a la celebració, i la mateixa presència de totes les persones que van participar-hi. I en tot això, va voler destacar en Pau, la centralitat de Jesús.

“Poder celebrar els últims vots al Casal Arrupe, a Sant Cugat, on des de fa un any i mig un grup de persones molt compromeses fan possible aquesta comunitat d’hospitalitat, és un regal”, ens explicava el Pau abans de la celebració. “Cada diumenge ens hi apleguem una petita comunitat cristiana, sota els arbres, per recordar la vida de Jesús, tot compartint els ressons de les lectures i esperonant-nos mútuament a oferir més acollida incondicional als que han vingut d’altres terres. Tant de bo sempre puguem viure oberts, a la intempèrie i disponibles”.

També es va fer present al llarg del matí de diumenge el vincle especial amb el continent africà, sobretot a través de les paraules de l’Àlvar Sánchez SJ, company d’en Pau en l’etapa que tots dos van passar a l’Àfrica treballant amb el Servei Jesuïta als Refugiats.

En Pau Vidal és arquitecte i teòleg. Ha treballat amb el Servei Jesuïta a Refugiats a Libèria, a Nogales (a la frontera entre Estats Units i Mèxic), a Kènia i a Sudan del Sud. Ara, a Barcelona, treballa a la Fundació Migra Studium dins del projecte d’hospitalitat d’acollida a persones migrants i refugiades. També des de fa un any és el coordinador de l’àrea d’espiritualitat de Cristianisme i Justícia (EIDES).

“Després de 21 anys des que vaig entrar al noviciat”, diu ara en Pau, “havent pogut viure i compartir amb moltes persones d’arreu i de manera especial durant els 8 anys a diversos països de l’Àfrica, només puc agrair tot el que Déu ha fet en la meva vida, malgrat les meves mancances i límits. Els últims vots són l'ocasió de celebrar en comunitat que Déu em convida i ens convida a tots a viure des del servei i la joia”.

Aquí teniu algunes imatges de la celebració. També en podeu veure més en aquest enllaç.