El passat 16 de gener va tenir lloca a Barcelona el XVI Simposi IQS, dedicat en aquesta ocasió a analitzar "La Missió de la Companyia de Jesús a la Nova Província d'Espanya" i que va comptar amb la participació del P. Francisco José Ruiz, SJ, provincial d'Espanya, el Dr. Carlos Losada, delegat adjunt del Sector d'Educació Universitària i director de UNIJES, el P. Enric Puig Jofra, SJ, president d'IQS, i el P. Llorenç Puig, SJ, delegat de la Plataforma Apostòlica (PAT) de la Companyia de Jesús a Catalunya.
El Provincial va exposar "els reptes que vol assumir la Companyia de Jesús a la nova província d'Espanya", "sota l'alè de la nova evangelització” que el Papa Francesc impulsa amb el seu estil renovador i infatigable. El P. Ruiz va parlar de la qüestió de Déu al centre dels problemes de l'home d'avui, de les noves formes de radicalisme evangèlic, del compromís d'actualitzar conceptes ignasians. Així va abrodar el “discerniment” o capacitat d'adaptació a les necessitats, d'escoltar-les i saber interpretar-les, evitant la dispersió.
Per la seva banda, Dr. Carlos Losada, va examinar "la contribució d'UNIJES a la missió educativa i de transformació social dels jesuïtes" i va recuperar breument el paradigma pedagògic de la Companyia de Jesús: formar persones conscients de si mateixes, amb capacitat d'autoconeixement, i del seu entorn; competents en l'exercici dels seus sabers; compassives davant els altres, amb empatia per posar-se en la pell de l'altre; i compromeses amb la societat, i en aquest cas amb la universitat i els seus valors fonamentals.
El president d'IQS, P. Enric Puig Jofra, SJ, va explicar que "el context històric, social, econòmic, cultural i eclesial en què IQS desenvolupa la seva acció, la nostra acció, ens ofereix una sèrie de reptes que no hem d'obviar: ecologia, recerca genètica, responsabilitat ètica en la recerca científica, la globalització política i els processos identificadors nacionals, l'empresa respectuosa dels drets humans, fins i tot la missió educativa del centre." Així va convidar a "repensar el que IQS pot aportar", fugint de la resignació i emprenent camins d'esperança, des de la convicció que “la universitat és l'espai idoni de gestió de la saviesa per destriar i alimentar l'esperança”.
Finalment, el P. Llorenç Puig, SJ, delegat de la PAT Cataluña, va clausurar la jornada reprenent de les ponències anteriors, el missatge d'esperança com a mobilitzadora per a impulsar canvis en la societat, i l'actiu que suposen les persones compromeses per a millorar, des del món de la ciència o de la gestió d'empreses, la realitat d'aquest món global en transformació.
El Simposi està organitzat des de la Càtedra d'Ètica i Pensament Cristià de l'IQS sota l'impuls dels professors Dr. José Sols i Dr. Albert Florensa.
Noícia ampliada en aquest enllaç