El 23 d’abril, Catalunya celebra una de les jornades més especials del calendari: Sant Jordi. La tradició de regalar una rosa a les persones estimades és un gest carregat de significat i simbolisme. Tanmateix, també hi ha una realitat que ens convida a reflexionar sobre la sostenibilitat i el consum responsable.
Fruit d’aquesta reflexió, el grup Eco-Missió Lleida va proposar fer un canvi en aquesta celebració i, per aconseguir-ho, ha reunit la Comunitat Jesuïta Missió Lleida, que agrupa les diferents entitats vinculades a la missió de la Companyia de Jesús a Lleida. La iniciativa s’ha concretat en la plantació d’esqueixos de roses per vendre’ls durant la Diada. És una proposta que pretén canviar la manera com pensem i actuem davant la compra de roses en aquesta jornada tan especial.
Un plantejament sostenible: consum responsable
Cada any, es compren i es venen milions de roses per la diada de Sant Jordi però, com podem garantir que les roses que consumim siguin realment sostenibles? En aquest context, aquesta iniciativa busca fomentar un consum més responsable, que respecti el medi ambient i les persones.
Moltes roses provenen de països on la mà d’obra és més barata i no s’exigeixen els estrictes requisits mediambientals. A més, la floració d’aquestes roses sovint comporta l’ús de plàstics, teles sintètiques i embalatges d’un sol ús que generen una gran quantitat de residus. Així, les roses que comprem en el marc de la festa de Sant Jordi no només tenen una vida efímera, sinó que també comporten un cost ambiental i social considerable.
Aquest projecte proposa una alternativa sostenible, basada en la producció local, la cura de la terra i el respecte pel medi ambient. Cada rosa cultivada als horts de Rufea, un espai en col·laboració entre Arrels Sant Ignasi (entitat del sector social de la Companyia de Jesús) i Antisida, és una petita victòria en la lluita per una casa comuna més sana i més justa.
Ser i fer comunitat: un projecte compartit
No és només una qüestió de sostenibilitat ambiental, sinó també de comunitat. A través de tallers i activitats conjuntes, els infants de l’Esplai la Plaça i l’Esplai Sant Ignasi, juntament amb les persones acompanyades per Arrels Sant Ignasi, treballen plegats per cultivar i cuidar els rosers. Així es fomenta la cohesió, la solidaritat i el sentiment de comunitat entre les persones que hi participen.
La jornada de Sant Jordi és una oportunitat perfecta per veure els fruits d’aquesta feina. Les roses es venen a diferents punts de la ciutat, oferint una opció alternativa i més respectuosa amb el medi ambient a la ciutadania de Lleida.
Un gest que marca la diferència
Amb aquest projecte es posa en pràctica un dels grans valors de la missió Lleida: la cura de la casa comuna. No es tracta només de plantar roses, sinó de sembrar consciència, de generar un canvi de mentalitat en la manera com consumim, vivim i ens relacionem amb el nostre entorn. A més, cada rosa servirà per becar colònies i activitats de lleure per a infants i adolescents.
Missió Lleida reuneix les diferents entitats vinculades a la missió de la Companyia de Jesús a Lleida. Aquestes entitats són la Parròquia Sant Ignasi de Loiola, Arrels Sant Ignasi, CVX Xavier, el Santuari Sant Pere Claver de Verdú, els centres de lleure educatiu (Esplai la Plaça, Esplai Sant Ignasi i Estiu Claver) i les comunitats religioses de jesuïtes i de les Filles de Jesús.