Què tenen en comú els nostres centres d'educació en el lleure?

El diumenge 28 de gener, als espais de la Comunitat de Sant Pere Claver del Clot i de l’escola Jesuïtes Clot va tenir lloc la II Trobada de monitores i monitors del JELL, la xarxa que agrupa els nou centres d’educació en el lleure de la Companyia de Jesús a Catalunya. L'encontre va voler reforçar el coneixement entre els equips i treballar sobre l’essència dels nostres centres d’esplai.

La jornada es va desenvolupar a l'entorn d'una xerrada inicial titulada “l’Essència del JELL”, on es van presentar els eixos del moviment (contemplar-servir-agrair).

També es va voler fer un petit homenatge als jesuïtes Raimon Algueró i Joan Suñol, consiliaris del GCCC i de la Parròquia Sant Ignasi de Loiola de Lleida, que ens van deixar al llarg del passat 2017. “Tant el Raimon, com el Joan ens han acompanyat a tenir una manera concreta de mirar la realitat, d’estimar els altres i ser més bones persones. El Raimon i el Joan, de formes diferents, ens han ensenyat a contemplar, estimar tot servint, i cultivar una actitud continua d’agraïment”, es va constatar.

Durant la jornada es va presentar el document elaborat per l’equip de responsables que es publicarà en breu: “Els binomis del JELL”. Es tracta d'un quadern que vol ser una eina per treballar el transcendent a la manera ignasiana a cada franja d’edat.

Els monitors que van participar a la jornada, en grups, van treballar, de forma creativa, la manera de portar la triada del “contemplar-sevir-agrair” a la vida dels centres i de les persones que els integren. A través de la metodologia del “visual thinking” es van acabar elaborant 10 bones pràctiques que ajudaran als infants, monitors, famílies i les mateixes comunitats a viure més plenament l’espiritualitat ignasiana.

La trobada també va tenir activitats i moments distesos i lúdics per fomentar el coneixement entre centres, com una xocolatada, jocs de coneixença o un torneig de futbol sala.

Els centres d'esplai vinculats a la Companyia de Jesús a Catalunya formen un grup anomenat "Jesuïtes - Educació en el Lleure" (Jell) que es va fundar el 2013 i engloba nou centres d'esplai. Uns miler de mil nens i nenes participen en les activitats d'aquests centres durant l'any, xifra que es dobla a l'estiu. Això és possible gràcies a la tasca de més de 300 monitors i monitores.