Quaresma: alliberar-se de les distraccions per descansar en la presència d’un Déu que ens espera

Avui, dimecres de Cendra, iniciem el temps de Quaresma. Sovint no ens és fàcil entendre el sentit d’aquest temps litúrgic, en el que ens trobem amb propostes tan poc populars com la pregària, l’almoina o el dejuni. En el seu missatge de Quaresma, el Papa Francesc ens recorda que la pregària “fa que el nostre cor descobreixi les mentides secretes amb les quals ens enganyem a nosaltres mateixos”, l’almoina “ens ajuda a descobrir que l’altre és el meu germà”, i el dejuni “ens fa estar més atents a Déu i al proïsme”.

De fet, la Quaresma ens convida sobretot a aturar-nos, a prendre distància de les preocupacions diàries i dedicar un temps a la reflexió i la pregària. Per a totes les persones agosarades que vulguin intentar-ho, la Companyia de Jesús ofereix diverses propostes i recursos. Es tracta de recessos, tallers, xerrades, celebracions, llibres o textos per aprofundir... i també iniciatives que es poden seguir online i a través de les xarxes socials, perquè, encara que sembli un contrasentit, també a les xarxes podem mirar de fer-nos un petit espai que ens ajudi a desconnectar. Us en presentem algunes.

Recés online d'Espai Sagrat: Vers el desert

A partir d’avui podeu seguir el recés online de Quaresma que ofereix el portal de pregària Espai Sagrat, disponible en més de 20 llengües i també en català. El tema d’aquest any és el desert. A la Bíblia, el desert és un lloc de preparació; un lloc on vèncer la temptació; el lloc on moltes persones son conduïdes per Déu, com el mateix Jesús abans de començar la seva vida pública. Això ens donarà l’oportunitat de meditar tant sobre els moments de desert que trobem a l’Antic i al Nou Testament, com també sobre els llocs de desert presents en les nostres vides. Consta de set sessions que s’aniran publicant cada dijous al llarg de les setmanes de Quaresma. Qui ho prefereixi pot descarregar el recés complet per treballar-ho al llarg d’una o dues jornades, o en trobades comunitàries. Es podrà anar seguint el recés també a través de les xarxes socials del portal de pregària de la Companyia de Jesús, PregariaCat, a twitter i facebook.

"La Passió, una història per avui"

Pel que fa a les propostes presencials, és novetat d’aquest any el programa de tres xerrades sobre la Passió al Casal Loiola de Barcelona, amb el jesuïta José M. Rodríguez Olaizola. En un món on tot passa tan ràpid, enmig de la fugacitat, el relat de la Passió és una història que travessa el temps per parlar-nos de les vides, possibilitats i realitat de les persones de carn i ossos. Amb aquesta proposta Rodríguez Olaizola ens parlarà de la fragilitat, que és part de la nostra vida; de les cruïlles que ens trobem i davant les quals hem de prendre decisions no sempre fàcils; i finalment de la fe, no com a possessió de certeses, sinó com a una forma de cerca, perquè viure i creure, és cercar.

Recés de Quaresma a la Cova Sant Ignasi de Manresa

Si es tracta de fer una aturada per a meditar i pregar, és clar que una de les millors maneres d’aconseguir-ho, si és possible, és desplaçant-nos físicament a un altre entorn que no sigui el quotidià i fent un recés de dos o tres dies. La Cova Sant Ignasi de Manresa és un marc privilegiat per a cultivar la interioritat i a principis de març ofereix el recés de Quaresma “Disposar-se a la joia del Ressuscitat”, que conduirà el jesuïta David Guindulain per ajudar a recórrer el camí cap a la Pasqua. La proposta combinarà moments de treball individual i pregàries comunitàries, i la possibilitat també d’un acompanyament personalitzat.

Pregar amb els sentits a la Comunitat Cristiana Sant Pere Claver del Clot

Les parròquies i comunitat cristianes programen també aquests dies xerrades i activitats especials, com la comunitat cristiana Sant Pere Claver del Clot, a Barcelona, que centra la seva proposta de Quaresma aquest anys a “pregar amb els sentits”, una activitat que s’iniciarà aquesta setmana i que s’anirà recorrent al llarg de les setmanes de Quaresma.

Vetlla: Pelegrins amb Sant Ignasi, de Montserrat a Manresa

El calendari ha volgut que coincideixi aquest any amb el final de la Quaresma la tradicional vetlla a Montserrat i caminada a Manresa. Es tracta d’una experiència que recorda la que va tenir el mateix Sant Ignasi, quan de soldat va esdevenir pelegrí, i que resulta especialment adient per atendre la demanda que ens fa el Papa Francesc en el seu missatge de Quaresma, de mirar cap al nostre interior per descobrir les mentides amb les que sovint ens enganyem a nosaltres mateixos.

"Tornar a Déu"

Els qui prefereixen un suport en text tradicional per acompanyar el temps de quaresma, poden recórrer al llibre "Tornar a Déu", publicat per l'editorial Claret, una guia per pregar amb els Evangelis del temps de Quaresma i fins a la Setmana Santa i amb els comentaris a aquests evangelis publicats al web “espaisagrat.org”.