Propostes de Cristianisme i Justícia per aquest curs

Europa, i no només Europa, s'ha construït històricament a partir de les promeses. En el context actual de múltiples crisis, cal revisar en quin estat es troben aquestes promeses. Què se n'ha fet de la promesa democràtica, en unes societats que sistemàticament neguen el dret de ciutadania a milions de nouvinguts? Què se n'ha fet de la promesa del progrés i la tècnica, en un context en què proliferen sense límits democràtics les noves tecnologies i la intel·ligència artificial?

Aquest serà un dels eixos temàtics de Cristianisme i Justícia al llarg del curs 2024-25. El punt de partida el posarà l'escriptora Remedios Zafra amb la ponència El malestar bueno, que pronunciarà a l'acte d'inauguració, el proper 14 d'octubre. La seva conferència obrirà una reflexió que es desenvoluparà durant els mesos d'octubre i novembre a les sessions del curs La crisi de las promeses, en què diversos experts abordaran les promeses del progrés, de la democràcia, o dels béns comuns, entre d'altres.

Entre els cursos que comencen els propers dies, destaquem “És possible l'experiència espiritual?”,  a càrrec de Lluís Ylla Janer, que comença el 5 d'octubre i s'ofereix en format híbrid en línia i presencial. Es tracta d'un curs que pot ser d'interès especial per a educadors, famílies, catequistes o qualsevol persona que vulgui reflexionar sobre els fonaments de l'experiència espiritual.

També comença durant el mes d'octubre, el dia 22, el curs “Algunes claus per decidir bé”, amb Laura Rius, que posarà en relleu el paper transformador que les decisions tenen a l'itinerari vital de tot ésser humà, i se centrarà en el procés ignasià per fer una bona elecció.

Pel que fa a la resta de la programació, Cristianisme i Justícia ofereix claus de reflexió i interpretació del moment que vivim, amb continguts teològics i socials. Es continuaran combinant diferents formats -presencials, híbrids o en línia-, per facilitar la participació, però amb la cura de mantenir la presencialitat. Repassant el programa, destaca el nombre de teòlogues que impartiran seminaris aquest any, en una aposta per una teologia renovada generacionalment i també pel que fa a la perspectiva de gènere.

Cal assenyalar també que aquest any es tornen a programar a l'aula virtual dues propostes que es consoliden, per a aquelles persones que vulguin aprofundir en la formació en l'àmbit teològic i social. Es tracta del Curs d'iniciació a la teologia, que permet revisar, en el context de secularització i pluralitat religiosa, els elements fonamentals de la proposta cristiana; i el curs Reptes per a un món en canvi, que ajuda a llegir els reptes socials del món, des de la perspectiva fe-cultura-justícia.

Un any més es posarà en marxa el grup de lectura per a joves entre 18 i 30 anys. Les inscripcions per a les propostes de formació ja són obertes. Podeu consultar tota la programació aquí.