Presentació de "Contemplar els fets de cada dia": 100 batecs de reflexió i pregària

El dijous 25 de juny va tenir lloc a l'Auditori de Blanquerna Comunicació la presentació del llibre publicat per Editorial Claret, Contemplar els fets de cada dia, del P. Enric Puig i Jofra, SJ, secretari general de l’Escola Cristiana de Catalunya, president del Patronat de la Fundació IQS, i fa poc reconegut amb la Creu de Sant Jordi 2014. Amb un pròleg del cardenal arquebisbe de Barcelona, Mons. Lluís Martínez-Sistach, que li va demanar que escrivís aquests textos, Contemplar els fets de cada dia recull 100 articles, 100 batecs de reflexió i pregària, que el P. Puig ha anat publicant setmana rere setmana al Full Dominical de les diòcesis de Barcelona, Lleida, la Seu d’Urgell, Sant Feliu, Terrassa i Tortosa.

Tres lectors dels articles que recull el llibre van obrir l'acte: Juanjo Fernández, consultor pedagògic, Eduard Garrell, estudiant, i Nana Corredera, mare de família. Mar Vilaseca va introduir un moment musical i la presentació pròpiament dita va anar a càrrec del periodista Arturo San Agustín, i va cloure l'acte el mateix autor.

Sota el signe de la memòria, el P. Enric Puig ens ofereix una sèrie de cent articles, com si fossin diorames, organitzats estratègicament seguint els cicles de l’any que marquen la dramatúrgia dels escenaris de la vida de la fe –l’advent al llarg de la tardor, el Nadal o solstici d’hivern, l’esclat de la primavera com una llarga pentecosta–. Després de l’Any litúrgic, el P. Enric Puig fixa el focus sobre l’Educació, el gran tema de la seva vocació de servei, articulada sobre les grans realitats de la Família, els Joves, la Mort, la Parròquia, la Pregària, els Sagraments, el Seguiment, el Testimoni, les Vacances i les Virtuts.

L’últim article –“Fidelitat a un projecte”– ens dóna la clau de la intenció última de les seves proses senzilles i tibants com un poema. Darrere cada article hi ha persones, persones anònimes que construeixen una comunitat, un país. Així ens recorda com el compromís personal de moltes persones són els testimonis d’una memòria col•lectiva, feta de quotidianitat i tenacitat, testimonis d’una gran diversitat d’iniciatives socials que han configurat el teixit social on “descansa el futur del país”.

Contemplar la realitat des de l’observatori privilegiat d’aquesta vocació de servei, l’ha definit ell mateix amb una precisió de cirurgià: “Escriure aquests articles ha estat una experiència personal d’observació, de reflexió i de pregària, de descobriment o retrobament de temes i actituds, d’apropament al dolor i a la joia, de contacte amb la vida; de tornar una i altra vegada a la Paraula de Déu que els il•lumina i als ensenyaments de l’Església que els acompanya quan cerquem llum i camins de resposta. Una experiència de contemplació. Dono gràcies a Déu per aquesta oportunitat de mirar l’entorn, les situacions i les persones amb uns altres ulls, descobrint-hi el batec de la seva experiència. ‘Però portem aquest tresor en gerres de terrissa, perquè quedi ben clar que aquest poder incomparable ve de Déu i no pas de nosaltres’ (2Co 4,7). Penso que escriure aquests articles, sense ser un poder incomparable, sí que és una gràcia que ve de Déu i que convé agrair. Així ho faig!”

Font: IQS