Present i futur de l'internament als CIE

El dijous 14 de març ESADE va acollir a Barcelona una jornada organitzada per Migra Studium per reflexionar sobre els centres d'internament d'estrangers (CIE) com un element repressiu de la política migratòria estatal i europea.

A partir de l'experiència d'acompanyament a les persones internes per part dels equips de visites de la xarxa del Servei Jesuïta a Migrants, als CIE de Barcelona, Madrid, Algesires i València, es constata un dèficit recurrent a les instal·lacions, precarietat de serveis (pel que fa a assistència social, sanitària i jurídica) i constants situacions de violència.

La jornada va ser introduïda per M. Carmen de la Fuente, directora de Migra Studium i coordinadora de l'SJM. Van participar tant representants d'organitzacions de la xarxa del Servei Jesuïta a Migrants com experts i membres d'altres institucions i plataformes com la plataforma Tanquem els CIE o el centre Irídia.

Entre les qüestions tractades, es va abordar l'impacte en la salut mental que té l'internament i que s'ha constatat al recent informe elaborat per SJM juntament amb la Universitat de Sevilla, o l'arbitrarietat de criteris de normativa interna als centres. Des de la perspectiva jurídica es van denunciar les traves jurídiques i administratives que hi ha per exercir el dret a la denúncia d'agressions. També es va fer una crida a una major formació en drets humans a la carrera judicial per la magistratura.

Amb una mirada àmplia, l'analista geopolítica Viviane Ogou va situar els CIE en un marc de racisme institucional i estructural, com a espais de violència i patiment que continuen amb una tendència històrica de maltractament cap a les persones migrants del sud global.

Mirant el futur, preocupa el recent Pacte de Migració i Asil de la UE. Una reforma preocupant pel que fa a la garantia del compliment dels drets humans a les fronteres europees, per a la qual cal articular una resposta forta des de la societat civil.

Com a tancament de la jornada, Josetxo Ordóñez va llegir un al·legat per obrir la mirada més enllà dels CIE, tenint en compte altres realitats d'internament, però sense oblidar que són llocs hostils que provoquen una contínua vulneració de drets fonamentals dels que es veuen privats de llibertat. “En conclusió, l'experiència i la perícia acumulades en els darrers lustres ens han de servir de molt per encarar, en xarxa, els desafiaments a què s'enfronten i ens enfrontem les persones migrades i racialitzades. Una experiència acumulada per acompanyar, servir i defensar persones i processos als llocs on s'exacerbaran les fronteres hostils i els controls ferris: aeroports, ports, comissaries, jutjats i tribunals, transports i serveis públics, mercat laboral i de mà d'obra, mercat financer i econòmic. I, també i encara, els CIE”.

Podeu llegir una crònica més detallada al web de SJM.