El jesuïta Pau Vidal Sas ha estat nomenat com a nou delegat de la Plataforma Apostòlica dels jesuïtes a Catalunya. Pren el relleu a l’Enric Puiggròs, que ha ocupat aquest càrrec al llarg dels darrers 3 anys i que a partir de la setmana vinent, pren possessió com a Provincial de la Companyia de Jesús a Espanya, nomenament que ja es va fer públic el passat 9 de març i que aquest cap de setmana es fa efectiu.
El nou delegat dels jesuïtes a Catalunya, Pau Vidal, és actualment coordinador del projecte d’hospitalitat de la Fundació Migra Studium, i director de l’EIDES (Escola Ignasiana d’Espiritualitat).
Va néixer l’any 1977 i va entrar a la Companyia de Jesús el setembre de l’any 2000. És arquitecte i teòleg. A Berkeley, als Estats Units, va ampliar els seus estudis en l’àmbit de la teologia de les migracions i ha cursat la Diplomatura Internacional sobre Assistència Humanitària a la Universitat Fordham, a Nova York.
La seva trajectòria com a jesuïta fins ara ha estat marcada sobretot pel seu treball amb població refugiada a l’Àfrica i més recentment amb projectes d’acollida per a persones migrants a Barcelona. De fet, explica que es va sentir mogut a aprofundir en el seguiment de Jesús sent a l’Àfrica el 1998, amb la crida de poder viure com a religiós als marges, a la perifèria.
El seu primer compromís amb el Servei Jesuïta als Refugiats (JRS) va ser a Libèria, entre el 2005 i el 2007, on va participar en un projecte d’acompanyament a refugiats i desplaçats interns en el retorn als seus llocs d’origen i en el procés de reconstrucció. Després de la seva ordenació sacerdotal l’any 2012, marxa de nou a l’Àfrica, on va treballar durant dos anys al camp de refugiats de Kakuma, a Kenya, i després als camps de refugiats de Maban, a Sudan del Sud, on va ser també director nacional del Servei Jesuïta als Refugiats en aquest país fins a l’octubre de 2018. Aquesta experiència li ha deixat un gran vincle amb el continent africà i com ell mateix reconeix, l’ha marcat profundament: “Amb els refugiats he experimentat una i altra vegada aquesta misteriosa capacitat humana de celebrar la vida enmig de tanta mort”.
Aquests darrers anys, a Barcelona, ha estat treballant a la Fundació Migra Studium, on ha col·laborat amb el grup de visites a persones privades de llibertat al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de Barcelona i actualment, amb el projecte d’hospitalitat d’acollida a persones migrants. Tasca que combina amb la coordinació de l’àrea d’espiritualitat del centre d’estudis Cristianisme i Justícia, dirigint l’EIDES, l’Escola Ignasiana d’Espiritualitat. Dins d’aquest àmbit, entre altres iniciatives, va participar en l’organització del Simposi Internacional sobre els Exercicis Espirituals que es va celebrar el juny de 2022 a Manresa, amb presència dels principals experts en aquest àmbit. També col·labora habitualment com a autor al blog de Cristianisme i Justícia, on ha publicat diversos articles.
Reflexionar i desenvolupar una espiritualitat compromesa amb la justícia i la reconciliació és per al Pau Vidal, una oportunitat que agraeix. Assegura que “per poder estar a les trinxeres de tanta injustícia en un món ferit i poder oferir esperança, és molt important reconèixer que som éssers espirituals. L’espiritualitat no és un afegit, si no més aviat un motor interior que ens manté amb els peus a terra, arrelats i oberts enmig del món”.
En Pau Vidal ens comparteix els primers ressons a l’iniciar aquesta etapa: “assumeixo aquesta responsabilitat agraïnt la bona feina que es fa dia a dia a totes les nostres institucions i amb el desig d’estar al servei. Miraré de posar especial èmfasi en el caminar amb els exclosos i els vulnerabilitzats del nostre món en i des de totes les nostres institucions educatives, socials i pastorals, plenament compromesos a fer costat a les víctimes.”
Relleu també a la Província d’Espanya
Pau Vidal agafa el relleu d’Enric Puiggròs, que el passat 9 de març ja va ser nomenat com a Superior Provincial de la Companyia de Jesús a Espanya. Puiggròs va posar-se al capdavant de la Plataforma Apostòlica de Catalunya l’any 2020, en moments plenament marcats per la pandèmia de la covid. Al llarg d’aquests tres anys ha treballat per l’enfortiment de la xarxa de persones i institucions que formen la Companyia de Jesús a Catalunya, i en la commemoració de l’Any Ignasià, especialment en la celebració que va tenir lloc a la Sagrada Família. Ha afrontat també la situació provocada per les darrers denúncies per casos d’abusos sexuals, amb noves mesures dirigides a la cura de les víctimes i la investigació dels casos. A partir de la setmana vinent, Enric Puiggròs pren possessió com a nou Provincial dels Jesuïtes a Espanya.