Participació de la Plataforma Apostòlica de Catalunya a la trobada de Loiola

De l'11 al 13 d’abril va tenir lloc al centre d’espiritualitat de Loiola, a Guipúscoa, la trobada anual de la Companyia de Jesús a Espanya. Hi van participar unes 200 persones. Entre elles, jesuïtes, però majoritàriament hi van ser convocats laiques i laics amb dedicacions diverses a projectes educatius, socials o pastorals de la Companyia de Jesús. La Plataforma Apostòlica de Catalunya va comptar amb una representació de 26 persones. 

El tema de la trobada, en continuïtat amb el treball fet l’any anterior, ha estat la transmissió de la fe. En finalitzar l’encontre, hem recollit les impressions d’algunes de les persones que es va desplaçar a Loiola des de Catalunya. Han valorat, sobretot, poder-hi ser presents, l’ambient que s’hi ha viscut, i l’oportunitat que genera com a espai de trobada. 

S’ha destacat el clima de pregària i conversa. Per a Laura Rius, directora d’EIDES (Escola Ignasiana d’Espiritualitat), aquest clima ha ajudat a anar a allò essencial, des d’un dinamisme de progressiu aprofundiment en temes i coneixement personal. En la mateixa línia ho valora Minerva Porcel, directora pedagògica de Jesuïtes Educació, que celebra el bon ambient i la possibilitat d’estrènyer vincles amb els companys. 

Sobre el tema tractat, la directora de la Fundació La Vinya, Maria Labernia, ha apuntat la importància que la transmissió de la fe avui ens faci estar “des de baix, des de dins i des de ben prop, en i amb les persones que viuen a les fronteres, perquè és allí on habita Déu i des d'on ens atreu”. La cap de pastoral de Jesuïtes Educació, Jokiñe Miranda, ho veu com una crida a transitar per les riberes, però "no de qualsevol manera, sinó com diu el Papa Francesc, portant l'alegria de l'evangeli”. 

"Des de la senzillesa i la humilitat, però amb naturalitat i goig podem fer ressonar l’experiència de fe"

En un context de secularització, Sílvia Pascual, de la comunitat parroquial de la Mare de Déu de Bellvitge, anima a no deixar de parlar de Déu, i afavorir la transmissió de la fe, sense por i amb confiança.  També Pablo Insa, membre del patronat del Casal Loiola, ha volgut ressaltar, que l’encontre ens recorda que des de la senzillesa i la humilitat, però amb naturalitat i goig podem fer ressonar l’experiència de fe. I celebra que “aquestes trobades són motor per continuar compartint la fe, i per conèixer la gran xarxa que som”. 

Són també ocasió de renovació i compromís amb els valors que compartim, diu Maika Valencia, que forma part de l’equip d’Identitat i Missió d’Esade. Alguns participants també s’han expressat amb paraules d’agraïment. “Per l’oportunitat de ser-hi, de compartir i de reviure l’experiència de formar part del cos apostòlic de la Companyia de Jesús”, diu Teo Mellén, professor d’ESADE. 

Pau Vidal, delegat dels Jesuïtes a Catalunya, que ha participat també a la trobada, expressa el desig que, després d’aquesta Assemblea, “mirem de concretar per tal que cada institució pugui afavorir la creació i acompanyament de comunitats cristianes vives i que fan l’opció d’anar i romandre a les perifèries.” També recull el desig que “totes i cadascuna de  persones d’una manera o altra vinculades a la Companyia de Jesús ens sentim una comunitat, una comunitat de comunitats, amb un projecte compartit engrescador i esperançador”.