Arrels Sant Ignasi, entitat del nostre sector social a Lleida, ha reivindicat aquest dijous el dret a l'habitatge amb la realització d'una cadena humana a la Plaça de la Paeria de Lleida i una acció a les xarxes socials.
Amb el lema "No tenir casa mata", els participants han reivindicat els drets de les persones sense llar i s'ha fet la lectura d'un manifest.
L'entitat ha comptabilitzat a Lleida 872 persones sense llar, un 20% més que l'any passat, de les quals 80 es troben en situació de sense sostre. Es tracta d'una situació que s'ha vist agreujada per la pandèmia, que ha fet créixer el nombre de persones en habitatge insegur, fins arribar a 523. Alhora, la demanda d'aliments ha augmentat també respecte l'any passat.
Amb aquesta cadena humana s'ha volgut posar de relleu una vegada més que l'habitatge és un dret humà universal que, a més, és la porta d'accés a la resta de drets humans que garanteixen viure amb plena dignitat, com ho mostra, per exemple, l'exclusió digital i burocràtica que pateixen les persones en situació de sense llar.
Tot això s'ha posat de manifest, encara més, amb la pandèmia, que ha emfatitzat la importància de tenir una casa. Arrels Sant Ignasi assegura que "hem compartit aquesta fragilitat col·lectiva i, per tant és un bon moment per posar-nos al lloc de l’altre, preguntar-nos per la realitat que estan vivint les persones més vulnerables i ser conscients".
L'entitat reclama a les administracions polítiques públiques que garanteixin l'accés als recursos necessaris per prevenir la pèrdua de la llar o facilitar-ne l'accés i un pla global per evitar que hi hagi persones dormint als carrers de Lleida. "Volem avançar cap a una societat de les cures, en què protegim la vida de cada persona i especialment la vida de les persones més vulnerables", reivindica en el manifest que s'ha presentat.
L'acte d'aquest dijous a Lleida ha comptat amb el suport dels alumnes d’Integració Social del Col·legi Episcopal.
Aquesta acció s'emmarca en la Campanya de les Persones Sense Llar 2020, organitzada per Càritas Espanyola amb la col·laboració de FACIAM, la Xarxa d'Atenció a les Personse Sense Llar i la plataforma Bestebí.
Podeu llegir el manifest aquí.