La Fundació Migra Studium, entitat del Sector Social de la Companyia de Jesús que forma part de la xarxa del Servei Jesuïta als Migrants ha tornat a fer visible un cop més la seva solidaritat i compromís amb les persones internes al Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca de Barcelona.
L'entitat ha fet públic recentment l'informe “Opaci(e)tat. Què hi està passant?” sobre la situació en aquest centre durant l'any 2021. Les visites presencials als interns van ser prohibides durant 170 dies. A partir del mes de juny, una resolució judicial, instada per Migra Studium, va obligar la represa de les visites presencials. La direcció d’aquest CIE va imposar però unes “condicions operatives” que han obstaculitzat el desenvolupament de la tasca d’acompanyament, entorpint el dret de visites d’interns, famílies i organitzacions de la societat civil.
A l'informe també es denuncia que, segons les dades aportades pel mateix Ministeri d’Interior, 51 persones internades van ser aïllades en habitacions de separació temporal, anant molt més enllà de les lògiques mesures sanitàries i/o higièniques per imposar-ne d’altres de difícil justificació a la llum dels drets fonamentals.
L'equip de visites de Migra Studium només va poder acompanyar, al llarg del 2001, a 23 de les 397 persones internades al centre. Novament s'ha pogut constatar l’hostilitat que representa el CIE vers les persones migrades.
Per donar a conèixer tot això i mostrar la solidaritat amb els interns i les seves famílies, Migra Studium va celebrar el passat 1 d'octubre una vetlla de pregària davant del CIE. S'hi van adherir més de 50 entitats i la trobada va ser un clam per no defallir en la construcció d'un futur proper sense CIE.