Ja fa uns mesos que la Maria Nadeu va assumir la direcció de la Fundació Salut Alta de Badalona, entitat que forma part del Sector Social de la Companyia de Jesús i que, des de fa deu anys, atén uns 130 infants i adolescents del barri en projectes educatius. En una entrevista publicada al portal Xarxanet.org explica ara com està treballant l'entitat i com veu el barri de La Salut Alta.
Les activitats que realitza la Fundació Salut Alta són diverses: reforç escolar, educadió en el lleure, esport, casals i colònies d'estiu... i cada vegada més treballant conjuntament amb les famílies perquè, segons explica "entenem que no canviarà la vida dels menors si no treballem també amb elles".
Per aconseguir-ho, l'entitat compta amb una seixantena de voluntaris, alguns dels quals hi col·laboren habitualment i d'altres ho fan de forma puntual. Nadeu destaca el paper del voluntariat al centre, ja que el suport que representa per als professionals permet fer una més bona atenció als infants. "Una sola educadora en una sala amb 10 infants no podria estar per tothom, i en canvi si pot tenir un o dos voluntaris a l’aula, oferim una atenció molt més individualitzada."
La Fundació Salut Alta està ubicada en un barri que aplega població d’orígens molt diferents amb molt pocs recursos. "Des dels serveis socials i les escoles estan començant a fer un crit d’alerta sobre la qüestió de l’habitatge, que ha anat empitjorant. Hi ha molts nens i nenes que viuen en una sola habitació amb tota la seva família, amb dues famílies més a les habitacions del costat, sense aigua o llum, amb humitat... Això fa que les famílies visquin molt més estrès i que els nens cada cop tinguin més problemes a nivell emocional, psicològic o de salut mental", adverteix Maria Nadeu, que considera que cal treballar per la cohesió social per evitar la conflictivitat. Per això denuncia la manca de recursos per al barri, especialment en atenció social com aules d'acollida o mediadors.
Pel què fa al futur de la Fundació Salut Alta la seva directora vol potenciar el treball amb adolescents i augmentar la projecció de l'entitat cap al barri, sense deixar la capacitat de denúncia "m'agradaria que d’aquí a 10 anys la Fundació hagués contribuït a fer que en aquest barri hi hagués més recursos; haver pogut fer pressió, juntament amb altres entitats, en una xarxa que ja existeix i que ajudem a dinamitzar".
Podeu llegir l'entrevista sencera d'Elisenda Rovira a Maria Nadeu al portal Xarxanet.org