"M'agradaria com a capellà ajudar la gent a trobar més alegria enmig de les dificultats"

Testimoni de Luis Miquel Muñoz, jesuïta que rebrà l'ordenació presbiteral el proper dissabte 30 de juny a Barcelona, junt amb els seus companys Òscar Fuentes i Pau Vidal

Qui ets?

Sóc Luis Miguel Muñoz. Tinc 43 anys i actualment treballo a la Fundació Migra Studium. Els meus pares són Ana i Miguel, de Sant Sebastià i Madrid. Jo mateix vaig néixer a Madrid, i als 8 anys la meva família es va traslladar a Castelldefels. Als 18 anys vaig començar una enginyeria a la universitat, que vaig deixar a mitges. Tenia inquietuds per les que els números no tenien resposta. Després vaig començar a treballar, i al mateix temps vaig fer la carrera de Pedagogia, ara sí content d'haver trobat preguntes i algunes respostes sobre l'home i la societat. Després d'uns quants anys de buscar aquí i allà, i d'experimentar a poc a poc la influència sanadora de Déu i de la pràctica espiritual en la meva vida, vaig decidir que això era el més important per a mi, i que podria ser el meu camí. Ara ja farà onze anys des que vaig entrar al noviciat de la Companyia de Jesús. Han estat anys de moltes experiències, de formació en teologia i espiritualitat, i també de formació i treball social en el camp de les migracions.

Per què jesuïta?

La Companyia de Jesús va ser el meu primer contacte seriós amb el Cristianisme. Em vaig sentir atret pel seu discurs sobre Déu, l'home i la societat, ple de sentit. Vaig trobar una imatge de Déu creïble, actualitzada a l'escolta de les ciències humanes, de les altres religions i savieses del món i del clam dels qui sofreixen. Un Déu senzill, proper, sanador i alliberador. A més, la pràctica de l'espiritualitat ignasiana m'aclaria interiorment. Al llarg d’aquests anys, m’he trobat alguns companys plens de bondat, de saviesa i d’humilitat, gent de qui realment es pot dir que traspuen l’esperit de Jesús de Natzaret. Crec que la Companyia ofereix la possibilitat per a mantenir un bon equilibri entre la vida interior i l’acció exterior, amb la seva espiritualitat de “trobar Déu en totes les coses” i la seva seriositat en la recerca.

Què suposa per a  tu ser ordenat capellà?

Significa sobretot passar a tenir un paper més actiu en la comunitat eclesial, en el servei i la transmissió de la fe. També suposa un pas més en la meva inclinació per créixer/decréixer en Déu i per ajudar a millorar una mica la part de món que m’ha tocat, seguint Jesús. Constitueix una mica el símbol de tancar un període intens d'anys d'experiències, de formació i de creixement en la fe, per passar a una altra fase on s'ha de començar a retornar, a posar en plena circulació tot el rebut.

Amb quines il·lusions o desitjos arribes a aquest moment?

M’agradaria, en la meva tasca com a capellà, ajudar la gent que em trobi pel camí a créixer en confiança, a relativitzar els èxits i els fracassos de la vida, a trobar més sentit, més consol, més alegria enmig de les dificultats; a reconèixer la bondat amagada que hi ha al fons de tota realitat, a celebrar la Vida; a desprendre’s de pors i d’egoïsmes per a poder construir i compartir... També tinc il·lusió per contribuir a que l’Església vagi adaptant el seu llenguatge, a fi que el seu missatge de creixement i d’humanitat arribi millor i a més gent.

Amb la Fundació Migra Studium

En Luis rebrà l'ordenació presbiteral dissabte vinent a l'Església del Sagrat Cor al carrer Casp de Barcelona. Els tres jesuïtes que rebran l'ordenació han manifestat la seva voluntat de no rebre regals i destinar els diners amb què els vulguin obsequiar familiars i amics a la Fundació Migra Studium, membre del Servei Jesuita a Migrants. Les aportacions aniran destinades a donar suport a procesos d'integració social, escolar i laboral dels nous ciutadans procedents de la immigració. Les persones que hi vulguin col·laborar ho poden fer a través d'aquest compte corrent:
CCC: 0182-6035-4202-0150-2765
Titular: Fundació Migrastudium
Assumpte: donació ordenació presbiteral 2012