L’impacte psicològic i social de l’internament en un CIE

Laura Zanón signa el darrer quadern publicat per Cristianisme i Justícia i que porta per títol "Els CIE: instruments de sofriment inútil". És una anàlisi sobre les conseqüències que té en la vida de les persones haver passat per un Centre d’Internament d’Estrangers (CIE). Des d’un acostament humà a les històries, vivències i relats que sovint queden silenciats, mostra l’impacte psicològic i social que pateixen les persones internades als CIE, com a conseqüència de la mala gestió dels centres i les vulneracions de drets que s’hi produeixen. La detenció i ingrés al CIE ja representa una frustració del seu projecte migratori i el desconcert de no entendre què està passant. Després, la falta d’informació sobre la durada de l’internament, la incertesa de si es produirà o no una devolució, les condicions d’amuntegament als centres, la falta d’atenció social, psicològica i mèdica, entre d’altres, són factors que generen angoixa, estrès i desconcert. 

A això s’hi sumen els problemes en sortir del CIE, per la falta de coordinació dels dispositius que haurien de dispensar acompanyament o atenció social. Sense informació i sense xarxa de suport, aquestes persones queden “bloquejades” i es veuen abocades a l’exclusió social, a treballar en l’economia submergida o a recórrer a recursos destinats a persones sense llar, que no són els idonis per a les seves circumstàncies específiques. En els casos en què es produeix l’expulsió als països d’origen o trànsit, la situació no és millor: la persona queda sovint en una situació de gran vulnerabilitat, agreujada si es tracta de víctimes de tràfic o de situacions que requereixen protecció internacional. 

El text compta amb pròleg de Josetxo Ordóñez, advocat de Migra Studium, que situa l’existència dels CIE en la consideració de les persones migrants i refugiades com a subjectes sense drets, jurídicament invisibles, exposats a ser explotats, discriminats o privats de llibertat. Tanca el quadern el sacerdot i teòleg Javier Vitoria, que qualifica els CIE com a escenaris invisibilitzats del mal a la nostra societat, però també interpel·la al lector denunciant que fem de la inacció la nostra zona de confort.

L’autora, Laura Zanón, és treballadora social per la Universitat Complutense de Madrid i Doctora en Migracions Internacionals i Cooperació al Desenvolupament per la Universitat Pontificia de Comillas. Des de 2015 combina el seu treball en l’àmbit de l’exclusió social i les migracions amb la docència i recerca al Departament de Sociologia i Treball Social de la Universitat Pontificia de Comillas. 

Presentacions del quadern durant el mes d’abril a Barcelona i Madrid

El quadern es presenta a Barcelona el proper 12 d’abril a les 19h, amb un acte que tindrà lloc a l’Espai Interreligiós de la Fundació Migra Studium (Carrer Palau, 3 de Barcelona). Comptarà amb la participació de l’autora, Laura Zanón, acompanyada per l’educadora social Carol Sentís i el periodista Josep Tomàs. També es podrà veure un audiovisual del grup de visites de la Fundació Migra Studium que acompanya persones internades al CIE de la Zona Franca, i l’actuació musical d’Elizabeth Gex.

A Madrid, el proper 19 d’abril a les 18h, l’acte de presentació del quadern tindrà lloc al Consejo General de la Abogacía. En aquest cas, acompanyaran l’autora el sacerdot Javi Baeza, l’advocada i membre de Pueblos Unidos Ana Bosch i el testimoni d’una persona que va passar per un CIE.

Podeu descarregar el quadern en català i castellà en els següents enllaços: 

  • Els CIE: instruments de sofriment inútil - CAT  [descarregar]
  • Los CIE: instrumentos de sufrimiento inútil - ESP  [descargar]