L’explosió de vida de la Pasqua

Viure amb sentit, de manera comunitària i en connexió amb la realitat del món tot allò que els cristians celebrem durant la Setmana Santa ha estat el punt en comú de les experiències ben diverses que han tingut lloc aquest dies a diferents punts de Catalunya, impulsades o acompanyades per la Companyia de Jesús.

En destaca la Pasqua Jove Claver, que ha arribat ja a la seva vintena edició, i que ha aplegat prop de 200 joves, però també hi ha trobades per compartir aquests dies en família o amb les comunitats parroquials, en entorns urbans, o en petites esglésies rurals. Recollim algunes de les experiències que hem viscut aquests dies.    

Pasqua Jove a Raimat

A l’escola Jesuïtes Lleida-Col·legi Claver de Raimat els participants de la Pasqua Jove arribaven Dijous Sant sense conèixer-se gaire però, poc a poc, es deixaven endur per la màgia de la Pasqua. Amb una preparació intensa per part de l’equip motor, que es va posar a treballar a principis d’any, la Pasqua Jove és un veritable esdeveniment, un temps per viure intensament el cor de la fe cristiana -la Passió, Mort i Resurrecció del Senyor-, amb eines i llenguatges accessibles. I per això és essencial la feina dels creatius, que, a través del teatre, els vídeos i grans dosis de bon humor, actualitzen el misteri pasqual i el fan proper. També la dels músics, que connecten amb l’emoció i expressen la fe amb bellesa. I en el cor, l’equip de litúrgia, que posa les celebracions a l’abast de tots. Moments clau de la Pasqua, viscuts en comú, van ser la vetlla de Getsemaní a les oliveres del cementiri de Raimat, el llampec i el tro que van espetegar en plena adoració de la creu, les confessions del divendres nit i, evidentment, la celebració de la vetlla pasqual a Lleida, a la parròquia de Sant Ignasi, compartit amb la comunitat parroquial. “La Pasqua Jove acaba amb el desig que l’explosió viscuda aquests dies esdevingui llavor, i que cada jove pugui trobar una comunitat on traduir aquest TOT en la vida quotidiana”, expliquen des de l’equip organitzador. Trobareu imatges de la Pasqua Jove al perfil d'Instagram de Magis Catalunya.

Pasqua amb infants a Viladrau

A Viladrau, a la casa de colònies Teresa Espona, la Pasqua Familiar va reunir una cinquantena de persones, totes famílies amb infants petits. El ritme, les activitats i els oficis religiosos s’adapten a aquesta realitat familiar. “És una Pasqua caracteritzada per la sobrietat i l’autoorganització, i on la proximitat de la natura ajuda a connectar amb un esperit de senzillesa”, explica Llibert Requena, un dels impulsors. Un dels elements importants és la flexibilitat de la proposta, que permet adaptar-se a la disponibilitat de cada família sense trencar cap dinàmica. El principal objectiu és poder viure el camí pasqual en comunitat, i permetre que els infants comencin a familiaritzar-se amb els elements més característics del tridu Pasqual, tot reservant un espai cuidat i preparat per als adults per compartir les mocions que la dinàmica de Setmana Santa genera. Els jesuïtes Pere Borràs i Pau Vidal van concelebrar la Vetlla Pasqual.

Pasqua al barri de La Salut Alta, a Badalona

Les celebracions de Setmana Santa s'han viscut amb intensitat a la comunitat cristiana de la Capella de Sant Joan Baptista, al barri de La Salut Alta de Badalona. Dijous Sant, en la celebració de la institució de l’Eucaristia, el gest del lavatori dels peus es va fer a quatre membres de la comunitat. Divendres Sant, una trentena de persones acompanyaven Jesús en el seu via crucis i a tantes persones que viuen el seu personal. A la vetlla pasqual de dissabte, el pregó pasqual va ser cantat per una membre de la comunitat i va ser molt emotiu. En el moment de la litúrgia baptismal, alguns membres de la comunitat van aportar l'aigua que al llarg de tot el temps de Pasqua ens retornarà com a aigua beneïda que ens arriba per l'aspersió del capellà sobre la comunitat, recordant el baptisme. 

Acompanyant la Pasqua al Montseny

Al Montseny s’hi van aplegar un grup de famílies de la parròquia de Sant Antoni d’Esplugues, acompanyades pel jesuïta Xavier Alegre, per celebrar comunitàriament la Pasqua. Hi va haver activitats per a tots: els infants van representar paràboles evangèliques amb play mòbil, i els adults van poder reflexionar a partir de textos de José Antonio Pagola i de Víctor Codina. Els adolescents van recollir en un mural l’experiència de la Pasqua. 

El tríduum pasqual al Ripollès

L’arxiprestat del Ripollès té moltes parròquies des de la zona del Berguedà (Borredà) fins a la Garrotxa (Beget) i tot l’entorn de Ripoll i la Vall de Camprodon a tocar la frontera amb França (Molló, Espinavell, Rocabruna). L’ambient és ben diferent aquests dies. Pobles com Camprodon, Llanars, Setcases s’omplen de visitants; mentre que en d’altres només hi ha els vilatans. Aquests dies de Setmana Santa és benvinguda l’ajuda d’algun sacerdot per poder atendre les diverses parròquies i esglésies. El jesuïta Josep Baquer ja fa anys que presta aquesta ajuda, tant els dies de Setmana Santa com en altres festivitats o a l’estiu, quan s’hi afegeixen les celebracions de romiatges a moltes de les ermites que hi ha per aquelles muntanyes. ”Un petit servei que t’ajuda a sintonitzar amb el poble i que cal aprofitar per poder evangelitzar de forma senzilla la gent que, quan veuen un mossèn que ve de fora, tot i que ja el coneixen de fa anys, sembla que se l’escolten més”, explica en Josep Baquer. “Una bona ocasió per explicar el sentit de la passió, mort i resurrecció del Senyor i per anunciar que realment el Senyor ha ressuscitat”.

“Jesús passà pel mon fent el bé i cuidant i defensant la vida”, a Bellvitge

A la comunitat parroquial de la Mare de Déu de Bellvitge el tríduum Pasqual va tenir  com a lema: “Jesús passà pel mon fent el bé i cuidant i defensant la vida”. El fil conductor van ser les cures. Tenir cura de l’esperança, dels nostres joves i infants (dijous sant), dels més pobres i febles (divendres sant), de la nostra vida interior i espiritual (dissabte matí, tot fent el camí d’Emmaús) i de la terra (dissabte nit). Una gran creu feta amb espelmes que s’anaven encenent progressivament cada dia i un camí d’Emmaús itinerant pel barri ajudava a comparar el camí dels deixebles, el camí de sant Ignasi a Manresa (de la desolació a la consolació) i el nostre camí d’avui.

“Les seves ferides ens guarien”, Pasqua a la Cova de Manresa

Ja fa uns anys que el centre d’espiritualitat Cova Sant Ignasi de Manresa ofereix l’oportunitat de viure la Setmana Santa integrant pregària, silenci i celebracions litúrgiques, en el marc privilegiat de la Cova. El lema aquest any era Les seves ferides ens guarien, seguint el text del profeta Isaïes, i s’hi van apuntar 85 persones. Als oficis s’hi afegien els fidels habituals del Santuari i una cinquantena més de persones allotjades a la casa. En un clima de recés i silenci, van acompanyar la proposta Xavier Melloni, Alejandro Labajos i David Guindulain. 

Recés a la Ciutat: Jesús, amb tu, tot

A Barcelona, el Recés a la Ciutat a l’Església dels Jesuïtes del carrer Casp, va ser acompanyat per Pau Vidal sj i Laura Rius. Va consistir en unes estones de contemplació de la persona de Jesús en els moments més durs de la seva existència a la terra, amb cants, orientacions per a l'oració, silenci, música instrumental i gestos simbòlics. El testimoni del seu lliurament per amor al Pare i a la humanitat  fins al final inspirava la invocació de la pregària dels assistents -Jesús amb tu tot- i el desig de deixar-nos transformar per Ell. La bona acollida de la proposta i la profunda vivència per part dels participants va ser la clau d'aquest dies. Els textos de les reflexions s'han publicat al blog de Cristianisme i Justícia i els podeu trobar aquí.