Les Reduccions Jesuïtes del Paraguai, a CaixaForum Barcelona

Fins el 14 de setembre es pot visitar a CaixaForum Barcelona una exposició que recull l'experiència de les Reduccions Jesuïtes, un conjunt d'assentaments creats al segle XVII per missioners jesuïtes a la regió del Río de la Plata, al territori actual de l’Argentina, el Paraguai i el Brasil.

Es tracta d'una fascinant aventura que perdura en el temps i un dels aspectes més sorprenents de l’evangelització de les Amèriques. Els pobles indis que vivien d’acord amb els seus antics costums, a les muntanyes, en petits grups, molt separats entre ells, es van reunir per iniciativa dels jesuïtes per formar assentaments d’uns 5.000 indis cadascun. Les reduccions eren autèntics pobles «civilitzats» que organitzaven la seva subsistència (agricultura, ramaderia, confecció de vestits) i la seva organització social (cabildo, corregidor, alcaldes, jutges, etc.) i cultural (educació, arquitectura, escultura, música i, fins i tot, ciència), com també la seva espiritualitat (aquests pobles, considerats pels conquistadors com a salvatges, van rebre la fe a través dels missioners). La paraula reducció deriva del llatí i s’associa a la idea d’acompanyament: els indígenes guaranís «són portats» al catolicisme a través d’una acció evangelitzadora. Les reduccions van ser una experiència innovadora d’organització social, de desenvolupament econòmic i cultural, i de salvaguarda de la llibertat i la dignitat dels indis guaranís davant els abusos del sistema colonial.

En total, hi va arribar a haver 30 reduccions de pobles guaranís que es van estendre entre els rius Paraná i Uruguai en un vast territori que comprenia regions que avui formen part del Paraguai i també l’Argentina, del sud i sud-oest del Brasil, del sud-est de Bolívia i de l’Uruguai. L’exposició, tot i que es refereix a totes, presta una atenció especial a les que se situen a l’actual territori del Paraguai. 

Aquesta mostra, organitzada per l'Obra Social "la Caixa" en col·laboració amb la Companyia de Jesús, té com a antecedent la iniciativa del missioner Aldo Trento, que va promoure una exposició sobre el tema l'any 2009 a Rímini. Posteriorment es va revisar i ampliar per exposar-la a la Jornada Mundial de la Juventut de Madrid, a l'estiu del 2011. A partir de llavors es va traslladar al Santuari de Javier, a Navarra, on té la seva ubicació permanent. Ara, gràcies a l'interès de l'Obra Social de "la Caixa", la mostra viatja de nou per instal·lar-se temporalment a CaixaForum Barcelona i després a CaixaForum Madrid, amb el suport dels jesuïtes Miguel Ángel Jiménez de Abbad, com a comissari, i Enrique Climent Carrau, com a assessor. La presència a CaixaForum permetrà acostar a un públic ampli aquest període de la història de la Companyia de Jesús, la manera com els jesuïtes van afrontar els reptes de les missions entre els pobles indígenes, les formes i vida i costums dels guaranís o l'esplendor de l'arquitectura i l'art barroc guaraní, entre molts d'altres aspectes.

Consulteu informació i horari de l'exposició aquí i més detall sobre els continguts en aquest fulletó.