Milers d’infants i joves participen durant l’estiu en activitats de lleure. Casals, colònies, campaments… són essencials per als creixement integral dels nens i nenes. Però malauradament, com ha posat de manifest un informe recent de la Síndica de Greuges, el dret al lleure educatiu no s’ha universalitzat i molts infants tenen dificultats per accedir a aquestes activitats.
Les entitats de Jesuïtes Social a Catalunya reivindiquen que tenir estiu és un dret. I per això organitzen activitats d’estiu que puguin arribar a tothom. Per a aquestes organitzacions, que acompanyen durant tot l’any menors i famílies en situacions de vulnerabilitat, és important que les vacances no representin un retrocés en els seus drets. Per això obren campanyes de captació de fons adreçades a particulars i també a empreses que vulguin col·laborar per garantir que cap infant es quedi sense casal o colònies.
“El lleure no és un luxe, és un dret”
“L’estiu pot ser un moment d’aïllament i de creixement de les situacions de vulnerabilitat”, alerta la Míriam Ibáñez, responsable de comunicació de la Fundació Salut Alta de Badalona. En aquest barri, l’augment de les temperatures en pisos molt petits i amb aïllaments deficients, genera problemes de salut.
L’Anna Cantos, educadora social de la Fundació La Vinya, als barris de Bellvitge i el Gornal recorda que durant l’hivern els infants i joves tenen el paraigua de l’escola, el menjador i les extraescolars, però a l’estiu, sense aquestes activitats, es pot agreujar la vulnerabilitat. “El lleure no és un luxe, és un dret”, assegura. També cal pensar en les famílies, afegeix en Jordi Juvillà, des d’Arrels Sant Ignasi de Lleida. “Aquestes activitats són moments de distracció i creixement per a infants que potser estarien aquests dies sense un acompanyament adequat o sols al carrer”, ens explica. “I per a les famílies és important que els seus fills i filles estiguin atesos i ocupats durant el dia amb altres infants de la seva edat”.
Oferir oportunitats de lleure educatiu permet estimular els aprenentatge, generar experiències de vida positives, millorar el benestar emocional i físic, assegurar les necessitats bàsiques o fomentar l’intercanvi i el bon tracte entre iguals. “Per a molts nens i nenes és una experiència que recordaran tota la vida”, destaquen des de la Fundació La Vinya. L’Anna Cantos recorda que és un espai de relació i de descoberta, per continuar creixent en valors i reforçar rutines i hàbits.
“Per a molts nens i nenes és una experiència que recordaran tota la vida”
“Els infants viuen amb molta il·lusió aquestes activitats. I quan s’acosta l’estiu ja comencen a preguntar”, explica la Gemma Escrig, educadora del Centre Sant Jaume de Badalona. Aquesta entitat organitza un casal d’estiu per als més petits i un camp de treball per als adolescents. “Més enllà de les activitats concretes, amb aquestes vivències creem comunitat i vincles”, afegeix.
Per aconseguir-ho, els casals i colònies d’estiu inclouen una proposta d’activitats rica i diversa. “Fem excursions, sortides a la platja, anem a la piscina, fem tallers, jocs,...”, assegura l’Ariadna Rodríguez, coordinadora del casal de secundària del Centre Sant Jaume. “Fem activitats que ens permeten sortir del barri i de l’entorn que els infants ja veuen cada dia”.
Per la seva banda, des de Lleida, en Jordi Juvillà considera que “són espais per fer incidència en la importància de l'educació en el lleure, poc valorada en el barri del Secà de Sant Pere, on es troba el nostre esplai. Les activitats programades permeten conèixer recursos d'oci i educatius de la ciutat, espais naturals i culturals, i treballar altres objectius a nivell pedagògic o de valors: cohesió, respecte, cooperació, igualtat, etc. Però els infants ho viuen com un joc amb unes normes concretes”.
“Cal facilitar-ne la participació, fer que els diners no siguin un inconvenient”
Però l’accés de tots els infants al lleure d’estiu no està garantit. La Gemma Escrig, des de Badalona, recorda que “la principal barrera és l’econòmica”. Des de Lleida, en Jordi Juvillà apunta que també cal fer pedagogia del lleure entre aquelles famílies que no compten amb una tradició d’educació en el lleure. “Cal facilitar-ne la participació, fer que els diners no siguin un inconvenient”. També considera que l’administració ha d’afavorir un sistema que faciliti l’accés a les beques.
Unes beques que no cobreixen sempre el cost real de les activitats. Per això les entitats obren campanyes de captació de fons i així poder garantir que cap infant es quedi sense casal o colònies per motius econòmics. “El voluntariat i els microdonatius fan possible que tot això es pugui dur a terme”, destaca la Míriam Ibáñez. Les persones que, a títol particular, vulguin col·laborar per garantir el dret al lleure dels infants i joves, poden realitzar donatius a través del web de cada entitat.
Campanya per a comptar amb la col·laboració d'empreses
D'altra banda, aquest any, les tres fundacions que centren la seva acció en infants i adolescents en risc -La Vinya, Salut Alta i Centre Sant Jaume- han posat en marxa una campanya conjunta per aquelles empreses que hi vulguin col·laborar, sumant-se així a aquesta causa. Hi ha tres modalitats de col·laboració: a través d'una aportació econòmica directa, amb voluntariat corporatiu que participi en activitats puntuals o accions de suport logístic, o fent donacions en espècie per a garantir àpats, material esportiu, entrades a activitats culturals, etc. Trobareu tota la informació descarregant aquest document.