El passat 1 d'octubre han estat lliurats a Sabadell els guardons de la tercera edició del Memorial Àlex Seglers, a Miguel Ángel Aguilar i a l’Associació Àkan. L’acte, que ha tingut lloc a la Casa Duran, ha comptat amb la presència de l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, i del director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell, que també ha estat membre del jurat.
L’Associació Àkan es va constituir fa deu anys a Girona per ajudar immigrants i conscienciar la societat dels reptes que implica la immigració. Entre els seus impulsors hi ha el jesuïta Santi Thió. Àkan és el nom comú d’una ètnia i una llengua de Ghana que abasta sis milions de persones. A l’entitat se li ha reconegut la tasca diària d’atenció a les persones en situació de vulnerabilitat i l’esforç per la conscienciació social.
En nom de l’Associació Àkan, la seva presidenta, Lluïsa Geronès, ha agraït el guardó en nom d’aquelles persones amb les quals l’entitat treballa. “En nom de tants que no tenen res, gràcies”, ha dit. Geronès ha volgut destacar l’esperit de convivència i els valors que han presidit l’acte de lliurament i la bellesa d’aquests, representats també pels guardons elaborats per artistes sabadellencs amb motiu del Memorial. “Els que estem al costat de la pobresa necessitem bellesa perquè treballem perquè la gent sigui feliç”, ha comentat.
Tenint com a punt d’inici l’aprenentatge de llengua catalana per proveir de l’eina bàsica de comunicació, Àkan s’ha implicat en diversos serveis i activitats: una casa d’acollida; un taller per a dones; cursos de formació; assessorament laboral; accions de sensibilització;... i un cor que, a través del seu repertori, visibilitza la convivència i l'amistat entre persones de diferents cultures i religions. Durant aquests deu anys, Àkan ha apostat per la integració, a través de la implicació mútua, on immigrats i autòctons facin un procés d’apropament a l’altre, evitant tot sentit de paternalisme.
També ha estat guardonat Miguel Ángel Aguilar, fiscal coordinador del Servei de Delictes d’Odi i Discriminació de la Fiscalia Provincial de Barcelona, en reconeixement a la seva contribució en l’àmbit de la justícia per la defensa dels drets humans i la lluita contra la discriminació de tot tipus.
Ha presentat l’acte el redactor de La Vanguardia Plàcid García- Planas. Els guardons són plats artístics elaborats pels artistes sabadellencs Lluís Clapés, ceramista, i Xavier Oriach, pintor, que hi han contribuït juntament amb la col·laboració de l’Obra Social "la Caixa" i amb la coordinació del Museu d’Art de Sabadell.
Memorial Àlex Seglers
El Memorial Àlex Seglers reconeix el treball per a la cohesió social a partir del pacte dels valors per la convivència, fomenta el diàleg en la diversitat de creences i conviccions, defensa els drets humans, en especial el de les persones més vulnerables, i els principis democràtics i el compromís social vers la millora de la societat. Aquests valors formen part del Pacte pels valors que, de manera participada amb entitats, col·lectius i ciutadans de Sabadell, al llarg de l’any 2011, es van consensuar que fossin els següents: respecte, justícia i equitat, llibertat, esforç, confiança, amor, hospitalitat, austeritat, responsabilitat i optimisme.
Àlex Seglers (Manresa, 1970 – Sabadell, 2010) va ser un expert en el fet religiós. Doctor en dret i professor de dret eclesiàstic de l’Estat. Defensor de la pluralitat i la convivència religiosa, del 2000 al 2003 va ser assessor jurídic de la, llavors, Secretaria d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya.
Font: Butlletí d'Afers Religiosos i Web de l'Ajuntament de Sabadell