L'Arxiu Històric de Lleida rep un exemplar únic de 1763 d'una biografia del jesuïta Joan Saloni

Aquest dimecres 2 d’octubre, l’Arxiu Històric de Lleida ha rebut l’exemplar d’un llibre de l’any 1763 trobat recentment en una casa pairal de Maials, a Les Garrigues. Es tracta d’una biografia del jesuïta del segle XVI Joan Saloni, nascut a La Granadella, escrita pel també jesuïta de La Granadella Jaume Torres. És l’única còpia coneguda d’aquesta biografia.

La troballa va tenir lloc fa uns mesos en el decurs d’unes obres de reforma a la casa, propietat de Mercè Quer, i ara serà acollit en dipòsit a l’Arxiu Històric de Lleida on també es digitalitzarà. El llibre havia quedat durant anys emparedat en una estança de la casa. 

La mateixa Mercè Quer ha estat transcrivint i estudiant el llibre aquests darrers mesos i durant l’acte celebrat a l’Arxiu de Lleida ha pogut compartir alguns dels trets biogràfics del protagonista d’aquesta troballa. L’acte ha comptat també amb la participació de Marta Macià i Dolors Simó, que van trobar el llibre mentre feien el treball de restauració d’unes pintures murals a la casa; Adelina Freixenet, del grup de recerca Associació Cultural lo Casino de la Granadella, entitat que ha realitzat un treball de recerca històrica sobre la vida de Joan Saloni; Glòria Vilella, directora de l’Arxiu; i en representació de la Companyia de Jesús, Pau Vidal SJ, delegat dels Jesuïtes a Catalunya. i Roger Torres SJ, rector de la parròquia de Sant Ignasi de Loiola de Lleida.

La Companyia de Jesús ha celebrat aquesta troballa i ha agraït que d’aquesta manera es pugui donar a conèixer la figura d’aquest jesuïta català del segle XVI.  

Joan Saloni, un dels primers jesuïtes catalans i missioner a Amèrica 

Aquesta troballa ha permès posar de relleu la figura d’aquest jesuïta nascut a La Granadella, força desconegut, però prou rellevant segons les informacions que recullen les fonts documentals que en parlen. 

En primer lloc, pel moment en què va viure: el seu naixement se situa l’any 1537. La Companyia de Jesús va ser fundada per Ignasi de Loiola i els seus companys l’any 1540, per tant molt a prop del naixement de Saloni, cosa que el situaria com un dels primers jesuïtes catalans, si més no com a un jesuïta molt proper a la primera Companyia de Jesús.

I en segon lloc, com a missioner, se’l considera un pioner d’un model d’evangelització respectuós amb els pobles indígenes. A mitjans del segle XVI Joan Saloni es va convertir en un dels religiosos que s’embarca cap a Amèrica per a evangelitzar la població indígena, en la lògica colonial del moment. Sembla que va arribar al continent americà el 1574, i va recórrer territoris que actualment corresponen als estats d’Argentina, Paraguai i Brasil. Se’l cita com un dels primers europeus que va aprendre la llengua guaraní. Justament la seva facilitat i capacitat per aprendre les llengües autòctones el va portar a missions en comunitats que estaven encara més aïllades. Com a missioner, Joan Saloni treballava per impulsar el progrés social i econòmic dels pobles autòctons, rebutjant l’ocupació per la força. La data de la seva mort se situa el 1599 a Asunción (Paraguai). 

El també jesuïta Pedro Lozano recollia ja aquests trets de la seva biografia en una obra de 1754 sobre la història de la Companyia de Jesús a la província jesuítica de Paraguai. És a partir de les dades d’aquesta obra, que Jaume Torres, jesuïta fill de la Granadella, va decidir escriure l’any 1763 una biografia del P. Saloni, que és l’exemplar que ara s’ha trobat a la casa de Maials. L’interès de Jaume Torres a publicar aquesta obra mostra la voluntat de posar en valor i donar les conèixer les virtuts d’un company jesuïta nascut al seu mateix poble.