Declaració del Servei Jesuïta a Refugiats (JRS) i el Servei Jesuïta a Migrants (SJM) en l'aniversari de la tragèdia a la frontera hispanomarroquina
El Servei Jesuïta a Refugiats (JRS) i el Servei Jesuïta a Migrants (SJM) fan una crida a favor d'un accés legal i segur a Europa un any després que catorze persones van morir durant un enfrontament amb la guàrdia de fronteres espanyola prop de Ceuta. La tragèdia de Tarajal ens recorda dramàticament que Espanya, juntament amb altres països de la Unió Europea, encara dista molt de respectar la dignitat humana dels migrants forçosos.
El 6 febrer 2014 la policia espanyola de fronteres va disparar pilotes de goma contra un grup d'immigrants que estaven nedant des del Marroc cap a la platja Tarajal, a l'enclavament espanyol de Ceuta, provocant la mort de catorze d'ells. Els que van aconseguir arribar a la platja van ser immediatament retornats al Marroc. D'acord amb el dret internacional, aquests haurien d'haver tingut l'oportunitat de sol·licitar asil i d'un judici just. "Aquesta violació massiva dels drets humans, en tot cas, ha de ser investigada adequadament i hem d'assegurar que no es repeteixi", diu el responsable de polítiques del JRS Europa, Stefan Kessler.
Durant 2014, moltes altres persones han estat retornades al Marroc per Espanya recorrent a les denominades "devolucions en calent" o expulsions. Actualment, Espanya tracta de modificar les seves lleis per legalitzar aquest tipus de pràctiques. "El control de les fronteres europees no es pot fer a qualsevol preu. La reforma proposada pel Govern espanyol suposa un abandó dels drets humans i un fracàs del manteniment dels principis de dignitat humana i justícia. La reforma també violaria la legislació comunitària que prohibeix expressament les devolucions col·lectives", diu l'advocada i responsable de la incidència política del SJM Espanya, Cristina Manzanedo.
La violència de l'Estat contra migrants desarmats a la frontera hispanomarroquina és inacceptable i ha de cessar immediatament. Les policies de fronteres espanyoles i marroquines han de rebre una formació efectiva perquè els drets dels migrants siguin garantits. Al seu torn, els Estats membres de la Unió Europea han d'actuar amb urgència i crear vies més segures i legals perquè les persones que fugen de conflictes puguin arribar a Europa. Hi ha una sèrie de mesures pràctiques i eficaces que es podrien posar en marxa per garantir això tal com es presenta en aquest document desenvolupat pel JRS Europa juntament amb sis ONG cristianes.
Fem una crida a les institucions comunitàries i als seus estats membres perquè valorin la vida humana per sobre del control de fronteres.
Més informació: web del Servei Jesuïta als Refugiats (JRS)