La revista que condensa els millors articles de teologia

L’any 1962, uns mesos abans de començar el Concili Vaticà II, un grup de joves jesuïtes estudiants de la Facultat de Teologia Sant Francesc de Borja, a Sant Cugat del Vallès, van posar en marxa la revista Selecciones de Teología. Ja en el seu primer número es definia com “la revista que selecciona i condensa els millors articles de teologia publicats a tot el món”.

La revista s’estrenava afirmant que “la teologia no pot contemplar estàtica el devenir dels temps”, una frase que declarava les motivacions i la línia editorial que han marcat el caràcter d’aquesta publicació i que es mantenen encara avui. Selecciones de Teología recopila articles de revistes d’arreu del món, traduïts i condensats al castellà. Ara acaba de publicar el primer dels quatre números de 2025, que consta de set articles. “Procurem estar atents als grans debats de l’església avui: la secularització, la transmissió de la fe, el paper de la dona en l’Església, el repte d’una església sinodal o el diàleg interreligiós”, assegura José I. García, director de la revista, que considera que la teologia viu avui un temps de creativitat i relleu generacional, de gran maduresa als estudis bíblics i recerca de renovació.

Selecciones de Teología va néixer l'any 62 per facilitar l’accés a la teologia que es feia a Europa, i que representava una obertura i una renovació

Xavier Alegre, que fou el primer sots-director de la revista i ara forma part del consell de redacció, en recorda els inicis. Selecciones de Teología va néixer per facilitar l’accés a la teologia que es feia a Europa i que representava una obertura i una renovació respecte a la teologia conservadora i preconciliar que era majoritària en aquells moments a Espanya. “Volíem actualitzar la teologia i posar-la al dia, d’acord amb el Concili Vaticà II i allò que ja s’estava publicant a les revistes europees”, explica. Per això seleccionaven els articles més destacats, i en feien una traducció i condensació, posant-los a l’abast dels lectors de llengua espanyola. Els primers anys no van estar exempts de tensions, i en diverses ocasions els responsables de la revista es van trobar amb dificultats per publicar alguns dels articles que representaven un trencament amb el pensament més conservador.

“L’acollida va ser molt notable i de seguida vam tenir moltes subscripcions”, explica Xavier Alegre, “en llengua espanyola no hi havia res similar i era una manera de posar-se al dia per a les persones interessades en el tomb que estava fent la teologia, però que no tenien coneixement d’altres llengües o accés a publicacions internacionals”. Els primers anys els articles eren sobretot d’Alemanya i França. A partir de l’any 68, amb la conferència de Medellín i el desenvolupament de la teologia de l’alliberament, comencen a arribar aportacions d’Amèrica Llatina. Avui, 63 anys després, Selecciones de Teología incorpora també textos procedents d’Àfrica i Àsia. “Avui es produeix molta i bona teologia a molts més llocs”, afirma José I. García.

"La teologia viu avui un temps de creativitat i relleu generacional"

És una revista que pot ser útil tant per a persones especialistes (teòlegs i teòlogues, sacerdots, agents de pastoral, professorat de religió, catequistes...) como també per a persones interessades en aprofundir i actualitzar la seva fe i pensament a la llum dels grans temes teològics i espirituals d’actualitat.

Una de les particularitats que s’ha mantingut és el format. Els textos que es publiquen no són traduccions ni resums. Es defineixen com a condensacions: redueixen l’extensió de l’article original, però en mantenen l’essencial, expressen amb fidelitat el seu pensament i compten amb el vistiplau de l’autor.

Cal destacar que si durant anys els Consell de redacció va estar format íntegrament per jesuïtes, en els últims anys la cap de redacció ha estat una dona laica. Anna Ortín en va ser la primera, i recentment l’Anna Barba ha assumit aquesta tasca. Selecciones de Teología forma part actualment de les publicacions del centre d’estudis Cristianisme i Justícia. Se’n publiquen quatre números a l’any i s’envia a subscriptors d’arreu del món. Trobareu l’accés al sumari de la revista i us hi podeu inscriure en aquest enllaç.