La renúncia de Benet XVI, un gest de lucidesa i coherència

Després de gairebé vuit anys de pontificat, Benet XVI ha anunciat la seva renúncia. El proper 28 de feber a les 8 del vespre, la seu de Pere quedarà vacant i s'iniciarà el procés per a la convocatòria d'un conclave que haurà d'escollir el seu successor. 

Des de la Companyia de Jesús, diversos jesuïtes han valorat aquesta notícia amb sorpresa, però també amb agraïment i admiració per una decisió que s'ha interpretat com un gest de lucidesa i de coherència. 

El jesuïta Jaume Flaquer assegura en un article al bloc de Cristianisme i Justícia que la decisió del Papa "és un gest que mostra el seu amor a l'Església i la seva desapropiació del càrrec" i que "ha de causar-nos gran admiració". Per a Flaquer "Benet XVI passarà a la història com un Papa teòleg, despreocupat per la dimensió política del Vaticà, i centrat en els problemes d'increença i relativisme moral i intel·lectual a Europa". Destaca també que ha sigut responsable del major procés de purificació de l'Església davant els casos de pederàstia. 

José María Rodríguez Olaizola, des de les pàgines del web Pastoralsj.org expressa la seva gratitud a Benet XVI "per un pontificat valent, en el que ha demostrat coratge per afrontar més d'una tempesta i per redreçar el rumb de l'Església en algunes qüestions que resultaven insostenibles". Olaizola agraeix també al Papa la seva decisió de "fer un pas enrera i reconèixer que, tal vegada, allò vitalici avui en dia no s'ha d'interpretar des de la perpetuïtat, sinó des de la vitalitat"

Per la seva banda, Llorenç Puig, director de Cristianisme i Justícia valora la "valentia i la lucidesa" de la decisió de Benet XVI i la seva responsabilitat davant el món i l'Església en un moment en què la complexitat i els reptes demanen un Papa amb plenitud de facultats. Pel què fa a la transcendència històrica de la seva renúncia i el què pot significar per a l'Església, Puig recorda com, fa uns anys, Benet XVI acceptà la renúncia per raons d'edat del Superior General de la Companyia de Jesús, el P. Kolvenbach, en un gest que fins aleshores semblava impossible. En la mateixa línia s'expressa el teòleg José I. González Faus des de les pàgines del diari Ara, on qualifica de "valent i humil" el gest de Benet XVI. I a La Vanguardia, Josep M. Benítez, professor emèrit de la Gregoriana de Roma diu que "és molt coherent que el papa hagi renunciat donada la seva altura intel·lectual, religiosa, espiriritual i acadèmcia, i l'acceleració dels temps històrics".

Coincideixen tots ells a desitjar per al succcessor de Benet XVI que sàpiga afrontar els enormes reptes del cristianisme actual, especialment com afirma Jaume Flaquer, a una "Església més propera, més comprensiva, més evangèlica, austera i senzilla; una Església que a través de la paraula i el testimoni, torni a ser esperança dels més pobres".