El grup de Discerniment Apostòlic en comú d'EIDES (Escola Ignasiana d'Espiritualitat) va convidar, el 23 de maig, Jolanta Kafka, religiosa de la Congregació de Missioneres Claretianes, a compartir la seva experiència com a facilitadora a la XVI Assemblea General Ordinària del Sínode de els Bisbes. L'interès concret que va motivar la trobada va ser el de la conversa espiritual. Hi van assistir participants de les diferents edicions del grup de Discerniment Apostòlic en comú, així com membres dels seminaris social, de teologia i d'espiritualitat de Cristianisme i Justícia.
D'origen polonès, Jolanta Kafka ha viscut molts anys fora del seu país natal com a missionera i es considera ciutadana del món. Ha estat superiora general de la seva Congregació del 2017 al 2023, i presidenta de la Unió Internacional de Superiores Generals (UISG) entre 2019 i 2022. La germana Jolanta ha vist enriquida la seva experiència en col·laboració amb altres congregacions religioses i ha respost a la crida de participar al Sínode com a facilitadora als "cercles menors", grups d'entre 10 i 12 participants, on es duen a terme les converses i treballs durant les quatre setmanes de sessions, presidides pel Papa Francesc. Ha viscut aquesta experiència com una oportunitat d'implicar-se més en la renovació de l'Església en l'escolta profunda dels moviments de l'Esperit en el cor dels participants a l'Assemblea Sinodal.
La sessió va tenir com a eix vertebrador l'Església en camí. Jolanta Kafka va centrar la seva aportació en la importància de les disposicions necessàries per fer real la "conversa a l'Esperit" i no tant en el mètode. Va posar èmfasi en quatre aspectes. En primer lloc, la necessitat del silenci, un silenci intencionat, habitat, que ens connecta i ens ajuda a parlar des de dins, expressió del fruit de la pregària que possibilita una escolta a fons. En segon lloc, l'aportació personal preparada, disposada a sumar i tenint cura que les expressions del llenguatge ho posin de manifest. El tercer aspecte que va destacar va ser l'oportunitat de conversar com un acte de justícia, és a dir, fer-se càrrec de l'altre, compadir-se i deixar que expressi el més profund de la seva persona. I finalment, sentir en comunió, és a dir, una Comunitat amb Missió que fa una recerca compartida i va actualitzant el que té en comú.
La seva tasca com a facilitadora al Sínode va consistir a acompanyar, moderar, tenir cura del mètode en les converses i treballs dels grups de persones amb vocacions i ministeris diferents i que estaven configurats de manera diferent segons el tema. Per a la Gna. Jolanta va ser una immersió a la realitat eclesial universal. Escoltar, deixar-se interpel·lar per la diversitat d'expressions de la fe, escoltar les seves inquietuds i reptes... Expressava que allò viscut sentint l'obra de l'Esperit al si de les Assemblees, de vegades amb dolor, quan les divergències no eren acollides i com a oportunitat per a seguir buscant. La conversa en l'Esperit ens desarma davant d'expressions oposades i l'escolta és prèvia per a la confrontació, així la conversa esdevé Misteri Pasqual.
Finalment, va presentar el mètode que fan servir a les Assemblees sinodals que tenen com a finalitat acollir el pas de l'Esperit i veure per on passa i on ens condueix.