La Companyia de Jesús reivindica a la Sagrada Família la mirada d'Ignasi al món

La Sagrada Família ha acollit aquest dissabte 12 de març la celebració d’una Eucaristia molt especial per a la Companyia de Jesús a Catalunya. En el marc de l’Any Ignasià, que commemora el 500 aniversari de la conversió d’Ignasi i de la seva estada a Manresa, i coincidint també amb el 400 aniversari de la seva canonització, unes 2.500 persones han compartit una celebració emotiva, viscuda i compromesa. L’Eucaristia ha estat presidida per l’Arquebisbe de Barcelona, el Cardenal Joan Josep Omella i concelebrada per diversos sacerdots, entre ells els superiors de diverses congregacions religioses, així com religiosos jesuïtes. També hi ha assistit la directora general d'afers religiosos, Yvonne Griley.    

L’emoció l’ha posat sobretot el cor participatiu, dirigit pel delegat dels Jesuïtes a Catalunya, el P. Enric Puiggròs SJ i format per 500 cantaires voluntaris, als que s'han sumat un centenar més de veus, del cor de joves. Persones vinculades als Jesuïtes de Catalunya i a les seves institucions. Veus que han permès mostrar i sentir la complicitat entre una comunitat de persones, que és diversa però que comparteix un vincle que neix precisament de l’experiència que Ignasi de Loiola va viure fa 500 anys a Manresa.

Justament aquesta experiència ha centrat l’homilia del P. Josep M. Rambla, jesuïta, que ha recordat com a Ignasi, vora el riu Cardener, el va envair una “gran claredat” que li fa veure totes les coses noves. Una nova mirada d’Ignasi al món de la que el P. Rambla n’ha destacat quatre aspectes que ens interpel·len amb força avui. És una mirada lúcida, que ens convida a veure les coses tal com són, en tota la seva complexitat i sense modificar polir o retallar allò que ens fa por. És crítica, i projecta un esguard crític a les coses. És alliberadora, i el porta a sortir cap al món, “vivint a fons en el present i sempre obert a l’inèdit i al futur per a ajudar i per a servir”. I finalment, és una mirada en el Crist, ja que “el Crist pobre i humil de l’evangeli va ser la clau i el fonament de les decisions d’Ignasi”, ha destacat Josep M. Rambla.

La celebració d'avui ha tingut lloc arreu del món, als diversos llocs on és present la Companyia de Jesús, com ha explicat el P. Enric Puig SJ a l'inici, que ha agraït l'acollida de la Sagrada Família, espai de referència cultural i espiritual.

Un moment ben especial ha estat l’enviament i benedicció dels peregrins que a partir del diumenge 13 de març emprenen el Camí Ignasià, des de Loiola fins a Manresa, un pelegrinatge que té una vessant solidària ja que servirà també per fer visible i col·laborar amb la tasca de les entitats socials dels Jesuïtes a Catalunya.

La celebració ha acabat amb les paraules d’agraïment de M. Carmen de la Fuente que ha recordat que el procés de conversió d’Ignasi de Loiola “encara és llum per a nosaltres i per a tantes persones arreu del món” i ha volgut posar en valor els testimonis de “jesuïtes, religioses, laiques i laics que al llarg d’aquests 500 anys han transmès, amb la seva manera de viure, una forma de mirar la realitat i una passió per la fe i la justícia que ha arribat fins a nosaltres”.

Per la seva banda, el Cardenal Joan Josep Omella ha felicitat la Companyia de Jesús i li ha agraït, en nom de la diòcesi, la tasca que realitza. 

El vídeo de la celebració el podeu veure clicant aquí

I més imatges les trobareu aquí.