Cada any Cristianisme i Justícia i l’Espai Interreligiós de la Fundació Migra Studium organitzen un curs i una jornada on s’aborden qüestions relacionades amb l’àmbit del diàleg interreligiós. Enguany es va triar el tema de les representacions de l’experiència religiosa en l’espai on van participar experts (arquitectes, gestors públics, filòsofs...) durant les sis sessions que va durar el curs. La jornada de clausura va ser el divendres 28 de febrer amb una conferència, una taula rodona i una vetlla de música i pregària.
La xerrada va anar a càrrec de Mar Griera, professora de la UAB, directora de l’Institut de Sociologia de les Religions (ISOR), que va dedicar la seva conferència a analitzar les noves formes de religiositat. Segons la ponent, la crisi de les manifestacions institucionals i tradicionals no ens hauria de portar a la conclusió de que anem a una societat sense religió o sense espiritualitat. La veritat és més aviat contrària, més que secularització el que estem vivint és una explosió de pluralitat de manifestacions. A més, la decisió d’entrar a formar part d’una determinada tradició religiosa, s’està ajornant, entre altres coses perquè no hi ha necessitat de prendre aquesta decisió.
A aquesta anàlisi més acadèmica, li va seguir una taula on precisament es posava de manifest aquesta pluralitat. Era una taula d’experiències de nous espais religiosos sorgits al cor de la ciutat de Barcelona i promoguts sobretot per joves: la iniciativa juevo-musulmana Salam Shalom, la jueva Casal Mozaika i la cristiana Casal Loiola. Les tres experiències van demostrar que els joves busquen espais autogestionats, on s’intenta cultivar la pròpia identitat religiosa a través de la celebració i la trobada. Les tres persones que van parlar van mostrar moltes coincidències com la dificultat de viure la seva fe quan es tracta d’expressions minoritàries. Fins i tot la cristiana, tot i ser la religió majoritària, es viu com a minoritzada en entorns juvenils com la universitat o el treball. Per tant, sorgeix la necessitat d’aquests espais nous d’expressió religiosa, que ja no estan lligats com ho eren en el passat als oratoris, les sinagogues o les parròquies. Aquesta autonomia institucional, els permet ser molt més diversos i oberts a l’hora d’abordar aquelles temàtiques que realment els preocupen.
Finalment la jornada va acabar amb una vetlla musical en clau de pregària i meditació a càrrec d’Amparo Navarro, responsable de l’Espai Interreligiós de l'SJM València. La música i el cant també com un nou “espai religiós” de trobada entre persones de confessions religioses diverses.