Joves de la xarxa Generació 21+ visiten Barcelona

La delegació de l'ONG Entrecultures a Barcelona va rebre, a principis del mes d'abril, la visita de dos joves i una educadora d'Hondures, integrants de la xarxa Generació 21+, un programa de participació juvenil internacional amb presència a més de 21 països a través de la xarxa educativa Fe y Alegría. 

Prèviament havien participat a Madrid en una trobada internacional amb representants d'11 països diferents. Digna Orellana, educadora de Fe i Alegria Hondures, i els joves Nahun Alberto Argueta i Elida Raquel Reyes van arribar a Barcelona acompanyats per joves de l'escola Jesuïtes Gràcia - Col·legi Kostka, que també van participar a la trobada de Madrid.

Els joves que participen en aquestes iniciatives "es caracteritzen per tenir un tarannà de lideratge, capacitat per organitzar-se i voluntat per canviar el món", explicava l'educadora Digna Orellana en una entrevista a l'agència Flama. "El que és més interessant per a mi d’aquesta xarxa és que està liderada completament per joves", afirmava.

Preguntats sobre les qüestions tractades a la trobada internacional a Madrid, Elida Raquel Reyes destacava "el que hem après i compartit sobre les desigualtats que genera la salut mental. També em sembla essencial abordar el tema de l’emergència climàtica o les desigualtats de gènere. Igualment, destacaria el repte que tenim de pensar com frenar la violència que tants infants i dones pateixen a les seves llars". 

Treballar l'educació per a la ciutadania global de manera activa i participativa

L'objectiu de la visita a Barcelona va ser compartir experiències amb joves catalans que formen part del programa Xarxa Solidària de Joves, una iniciativa d'Entrecultures amb els centres educatius de la Companyia de Jesús, per tal de treballar l'educació per a la ciutadania global de manera activa i participativa. Aquesta xarxa s'impulsa a Barcelona des de fa un parell d'anys, i hi participen joves d'entre 13 i 15 anys que es formen sobre els reptes globals del nostre temps, com la igualtat de gènere, la defensa del medi ambient, les migracions i la interculturalitat, la cultura de pau o el dret a l’educació, entre d'altres. Es tracta, en definitiva, de veure com la participació és una eina per canviar el món i cuidar-nos nosaltres mateixos i l’entorn.

Durant els dos dies que el grup d'Hondures va ser a Barcelona, hi va haver temps per a tot: passejades per la ciutat, una visita al Col·legi Jesuïtes Gràcia – Kostka, una trobada sobre activisme i fe a càrrec dels grups MAGIS al Casal Loiola i entrevistes amb mitjans de comunicació.

Han estat uns dies de compartir amb altres joves la motivació de seguir lluitant per un món on es garanteixin els drets per a tots i totes.

Podeu llegir el testimoni d'aquests joves aquí: Generació 21+: una xarxa global de joves amb força i ganes de transformar el món.